HANDBOLL 2022-08-20 KL. 18:21

"Har aldrig lagt straffar tidigare"

Av John Skoglund

Säsongens första tävlingsmatch vanns programenligt mot degraderade Tumba med 32–24. Det var inget spel som totalt sett imponerande men det fanns en del ljusglimtar. Nykomlingen från Kristianstad, Alicia Nilsson klev fram som straffskytt och satte fem av fem bollar från sjumeterslinjen. Hon hade aldrig tidigare i sin seniorkarriär lagt någon straff innan hon träffade Rustan Lundbäck.


Alicia Nilsson kastade aldrig straffar i sin division 1 klubb förra säsongen men Rustan Lundbäck såg potenialen och hon satte fem av fem straffar mot Tumba. Foto: John Skoglund

Handboll: Svenska Cupen Aranäs – Tumba 32 – 24

I svenska cupen använder man sig av ett handikap-system där lag från en lägre serie får chansen att göra några lätta mål innan klockan börjar rulla. Men det blev bara ett mål av Tumba, medan det gav Aranäs spelare möjligheten att jubla åt Tilda Espling-Ek spel i mål.

Sedan när klockan börjar rulla ger Aranäs spelare Stockholmslaget ytterligare fördelar med att kasta bort en hel del bollar och efter tio minuter står det 2–6.
– Det var inte bra, men det är ju första matchen och jag har sett värre, säger Rustan Lundbäck efter matchen och fortsätter berätta att det kan bli både högt och lågt under säsongen.
– Vi kommer vilja dra ner på förväntningarna och det ska få ta sin tid för de här unga tjejerna.

När första halvlek är spelad har hemmalaget vänt runt skutan och leder med 14–10 och spelare som Nova Hallén och Tilda Kjörling dominerar från niometer.
– Under eftersäsongen har Tilda Kjörling tagit stora steg. Hon kommer bli viktig under säsongen, vi är tunna på nio meter, säger Rustan Lundbäck.

En av förra säsongens viktigaste spelare var Anna Heed på just nio meter. Under slutfasen av serien och under kvalet mot Heid stoppade en krånglande axel Anna Heed i flera moment i hennes spel. Nu är det många som undrar hur det ligger till med axeln och Anna själv satt på publikplats och såg matchen mot Tumba.
– Det är vecka för vecka som gäller, jag tränar och bygger upp mer muskler. Just nu tar jag det säkra före det osäkra och spelar inte matchen, säger Anna Heed och fortsätter berätta att handboll är en sport det alltid gör ont i.

Rustan Lundbäck är imponerad av sina målvakter och även av flera andra spelare.
– Alicia Nilsson är bättre än vad vi trodde och får till det bra på den kanten. När det gällde straffar såg jag små detaljer, hon har en handled som är bra och hon vann strafftävlingen på träningen, säger Rustan Lundbäck.
Att vinna en strafftävling på en träning kan skapa möjligheter i skarpt läge.
– Jag har aldrig lagt straffar tidigare i mitt förra lag.
Alicia kommer inför säsongen från Kristianstad och har funnit sig väl tillrätta.
– Det är snälla tjejer, och klubben brinner både för killar och tjejer, säger Alicia Nilsson.

Nästa utmaning för tjejerna i svenska cupen blir förra säsongens fyra i SHE, Kungälv. Då väntas vikten av en helt annan skärpa om det ska plockas poäng.


Tilda Espling Eek började till och med innan matchen startat med att sätta sitt avtryck. I svenska cupen finns det ett handikap-system och Tumba fick tre öppna frilägen så kallade "shout-out" men satte bara ett. Foto: John Skoglund
Matchfakta: Svenska cupen HK Aranäs – Tumba 32 – 24 (14 – 11): Målskyttar, Alicia Nilsson 6, Tilda Kjörling 6, Nova Hallén 5, Ellen Davis 4, Alva Lekbrant 3, Louise Karlefeldt 3, Nicolina Fredriksson 2, Tilda Palm, Johanna Zaman, Matilda Johansson


SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter