HANDBOLL 2022-07-06 KL. 13:58

Hanhals satsar på ungt och lokalt lag

Av Carl Schöndell

Efter att säsongen var färdigspelad stod det klart att Hanhals Kings nästa säsong kommer att spela i division 2. Och man gör det med en till stora delar helt ny trupp.
– Vi vill ha en blandning mellan hungriga unga och lite äldre rutinerade spelare, säger sportchefen Jonas Björck.

Hanhals satsar på ungt och lokalt lag
NYTT BLOD. När Hanhals Kings går in i nästa säsong gör man det med till stora delar en helt ny trupp bestående av egna juniorer samt återvändare. Arkivfoto: Eric Andersson

ISHOCKEY. Det blev en mardrömssäsong för Hanhals Kings som aldrig riktigt kom till sin rätt i hockey-ettan. Samtidigt slogs klubben med ekonomiska problem och under någon månad efter årsskiftet var det stor kalabalik i föreningen. Bland annat var man tvungna att vädja om ekonomisk hjälp från klubbens medlemmar.

Att man till slut åkte ur var inte oväntat och trots byte av tränare inför kvalspelet lyckades man inte rädda det sjunkande skeppet. I stället har man fått bygga om från grunden.

Många som lämnat

Hanhals Kings har tappat många spelare och har i skrivande stund en väldigt tunn trupp. Utöver egna juniorer har man tagit tillbaka gamla spelare som har testat lyckan utomlands eller någon annanstans.

– När man åker ur division 1 är det många spelare som väljer att sluta eller gå till konkurrerande klubbar. Det finns också en aspekt att det är närmare att åka till Bäcken HC i Mölndal till exempel, som också ligger i tvåan. Nu måste vi tänka till och tänka att vi ska bygga upp något för att på sikt få ett starkt lag, säger Björck.

Och det ska man göra med en mix av yngre lokala förmågor kombinerat med äldre och mer rutinerade spelare.

– De ska få chansen att jobba sig in och visa upp sig i division 2. Sen behöver vi ta in några äldre och mer erfarna spelare på sikt, säger Björck.

Oklart truppläge

Men i nuläget är det fortsatt lite oklart hur truppläget kommer se ut. Man har i dagarna gjort klart med två unga återvändare – Albert Olsson och Lukas Fredholm. Sedan tidigare har klubben även plockat in målvakten Simon Wulcan, som också har ett förflutet i Hanhals.

– De håller hyfsad nivå. Kommer från olika typer av äventyr men de ska definitivt hålla division 2-nivå, säger Björck.

Ett ständigt återkommande mantra är att det handlar om att arbeta långsiktigt och bygga upp någonting som håller över tid. Man är beredda på att inte ta sig tillbaka till hockeyettan direkt, utan att processen kan ta flera år.

– Vi måste våga att säga att vi ska göra det här långsiktigt. Och vi ska satsa på unga spelare och lokala spelare. Vi ska göra allt för att komma tillbaka till hockeyettan. Målsättningen för nästa säsong är att komma någonstans i mitten av tabellen och allt annat är en bonus. Vi får ta ett år till att sätta saker och sen ta det vidare, samtidigt som vi behöver jobba med andra saker än det sportsliga så vi inte går in i samma fälla igen, säger Björck.

Krävs förändring

För det är inte bara truppbygget man behöver sätta. Hela administrationen i klubben är i behov av både förändring och förbättring enligt Jonas Björck.

– Nu är det säkert folk som kommer bli sura på mig. Men klubben har inte drivits som en division 1-klubb utanför det sportsliga, det måste vi också få dit till att sätta på plats. Vi har inte varit i närheten av att ha en administration eller ett drivande som en division 1-klubb, säger Björck.
Hur ska man göra det?
– Det har varit för få personer som gör mycket. I stället för att ha bra personer som gör det de är bra på.

Fortsatt utan tränare

Än så länge har man inte hittat någon tränare och Björck medger att situationen inte är optimal. Det är svårt att locka till sig en tränare som inte vet vilken typ av spelartrupp den kommer ha till sitt förfogande.

– Vi förde dialog med en tränare som backade ur. Men det kommer lösa sig, säger Björck.
Kommer tränaren vara med och bygga ledarstaben?
– Jag är ju för att tränaren ska vara med och bestämma vilka han vill ha runt omkring sig, säger Björck.

Björck avslöjar också under samtalet att man gjort klart med försvararen Joebe Martin som, likt många andra, har en outklausul i sitt kontrakt. Ett sätt som man är tvungna att jobba på om man ska kunna locka till sig spelare av hög kaliber.

– Det är ju så att många spelare har ambitioner att spela i högre divisioner. Det är samma med spelarna som vi inte tappat än, men som sitter och väntar på erbjudande. Att om de inte hittar någon klubb så får de spela med oss med en outklausul om något intresse från högre divisioner kommer, säger Björck.SENASTE TV-NYHETERNA

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

City slog serieledarna - knappar in
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 11:06

City slog serieledarna - knappar in

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.