HANDBOLL 2022-01-11 KL. 10:00

Efter märkliga uppladdningen - nu åker Sverige till EM

Av Eric Andersson

Svenska handbollslandslaget har haft en minst sagt speciell uppladdning inför EM. Med covid-fall i truppen samt inställt genrep har mycket handlat om att förhindra att smitta ska komma in i laget.
– Mycket har handlat om att lösa olika krångligheter, säger landslagets materialförvaltare Christian Åhman, till vardags i HK Aranäs.

Efter märkliga uppladdningen - nu åker Sverige till EM
Nu åker Sveriges handbollslandslag till Slovakien för att spela EM. Arkivfoto: John Skoglund

Sedan 2 januari har handbollslandslaget varit samlade i Alingsås för att ladda upp inför EM-slutspelet. Men under uppladdningen har laget bara genomfört två handbollspass med hela gruppen för att undvika smittspridning.

– Vi har tränat, men i mindre skala. Ibland har vi haft en målvakt och 4–5 utespelare och sedan har spelarna kört mycket i gymmet. Men det har varit lite speciellt och sönderhackat, säger Christian Åhman.

Dessutom fick genrepet mot Nederländerna ställas in på grund av covid-fall i Sverige. Aranäsfostrade Oscar Bergendahl var en av två som testades positivt för corona.

– Vi har varit otroligt noggranna med munskydd och att sprita händerna så fort man lämnar sitt hotellrum. Det är rutiner vi kommer fortsätta med även under turneringen, säger Christian Åhman.

Isolerat sig

Utöver att inte kunna träna och spela handboll som vanligt har landslaget försökt isolera sig från omvärden. Och spelarna har till stor del varit isolerade även från sina lagkamrater.

– På hotellet har vi haft en egen våning och i matsalen har vi en abonnerad del. När vi äter sitter spelarna rumsvis tillsammans med en ledare vid varje bord.

När turneringen är igång är det coronatest varje spelledig dag som gäller. Skulle det finnas något misstänkt fall i truppen finns även medtagna snabbtester att tillgå.

Från början var det tänkt att landslaget skulle flyga ner med ett reguljärt plan. Men nu blir det istället ett chartrat plan som tar laget direkt till Slovakien.

– Jag tycker det känns som en tryggghet i och med att vi gjort vad vi kan med att isolera oss. Det hade varit tråkigt att få in någon skit utifrån då, säger Åhman.

Trots den stökiga uppladdningen är Christian Åhmans känsla inför turneringen god.

– Eftersom jag inte varit med så länge har jag inte speciellt mycket att jämföra med. Men det känns bra i gruppen, killarna är sugna på att åka ner och spela. Det känns riktigt bra.

Så spelar Sverige i EM
13 januari: Sverige – Bosnien & Hercegovina (20.30).
15 januari: Spanien – Sverige (20.30)
17 januari: Tjeckien – Sverige (20.30)


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-