HANDBOLL 2022-09-06 KL. 22:05

Brant uppförsbacke inför returmötet

Av Eric Andersson

HK Aranäs höll länge relativt jämna steg med Ystads IF i åttondelsfinalen av svenska cupen. Men efter tio svaga minuter i slutet är det rejäl uppförsbacke inför returmötet.
– I andra halvlek tar vi några beslut vi inte får ta som leder till tre öppna kassar och det är absolut inte godkänt, säger Philip Jonsson.

Brant uppförsbacke inför returmötet
Johan Ericsson fick slita hårt på linjen. Foto: Eric Andersson

Trots en usel insats mot Varberg i cuppremiären lyckades HK Aranäs genom en skrällseger mot IFK Kristianstad bråka sig vidare från gruppen. I åttondelsfinalen väntade tuffast möjliga motstånd – regerande svenska mästarna Ystads IF.

Efter offensiva bekymmer i matchinledningen med tekniska fel och missade avslut gick HK Aranäs snabbt över till 7–6-spel. Med både Viktor Rhodin och Johan Ericsson på mittsex fick hemmalaget bättre snurr på offensiven och de tretton målen i första halvlek var i underkant. Trots flera högklassiga räddningar från Alexander Lindén hade Ystads IF fått in 16 bollar och HK Aranäs var i underläge.
– Jag tycker vi ska vara nöjda med vår första halvlek. Vi kan göra 20 mål där och ändå ha råd att missa lite lägen som vi gör. Att ligga under med tre mål var lite psykiskt jobbigt men vi försökte hålla uppe humöret, säger Philip Jonsson, lagkapten i HK Aranäs.


Philip Jonsson låg bakom det mesta i HK Aranäs anfalsspel.


Humöret hölls uppe och det var ett piggt hemmalag som kom ut till andra halvlek. Efter knappt fyra minuter hade man både gått i kapp och förbi till 18–17. Men en time out från Ystad fick önskad effekt och ytterligare fyra minuter senare var det 18–23. Därefter blev det aldrig riktigt spännande och efter en svag avslutning föll HK Aranäs med sju måls marginal.
– Vi håller uppe det 10–15 minuter i andra men sedan blir det att man undermedvetet hänger lite med huvudet. Det blir att vi chansar och kanske missar något läge extra istället för att göra mål.

Även om 7-6-spelet till stora delar bar frukt offensivt, kostade det en del insläppta mål.
– Det är en risk man tar. Om det är som i första halvlek att vi spelar oss till bra lägen och deras målvakt gör en kanonräddning, då är det vad det är. I andra tar vi beslut vi inte får ta som leder till tre öppna kassar och det är absolut inte godkänt, säger Jonsson.

Förlusten till trots kan HK Aranäs glädjas över formen som lagkapten visade upp. Med sina sju mål blev han målbäst i laget och låg bakom det mesta i anfallsspelet.
– Vi har en go feeling i laget och alla som är här nu driver mot samma mål. Det är en skillnad från förra årets upplaga och det visar sig både på mig och många andra. Jag har en positiv känsla inför säsongen.

På fredag spelas returmötet nere i Skåne och det är en rejäl uppförsbacke för HK Aranäs.
– Det ska spelas 60 minuter till och det är inte över förrän dess. Vi åker inte ner dit och känner att det är över utan ska göra ett helhjärtat försök.
Matchfakta:
HK Aranäs – Ystads IF 25 – 32 (13–16)
Målskyttar, HK Aranäs: Philip Jonsson 7, Robert Ladan 6, Mikkel Beck Jörgensen 3, Johan Ericsson 2, Rasmus Nyman 2, Johan Wallin 2, Viktor Rhodin 2, Tobias Ljungmark


SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter