HANDBOLL 2022-03-20 KL. 18:01

Aranäs gjorde jobbet – säkrade kvalplatsen

Av Eric Andersson

Aranäs reste till Stockholm för att möta tabelljumbon GT Söder i allsvenskans sista omgång. Som väntat blev det en bekväm seger för Kungsbackalaget som därmed säkrade kvalplatsen till SHE.

Aranäs gjorde jobbet – säkrade kvalplatsen
HK Aranäs säkrade andraplatsen i allsvenskan och får därmed kvala till SHE. Arkivfoto: Eric Andersson

GT Söder låg inför matchen hopplöst sist i allsvenskan på enbart två inspelade poäng och det har sedan länge stått klart att det blir degradering för Stockholmslaget. För Aranäs del krävdes seger för att vara helt säkra på att tredjeplacerade Boden inte skulle kunna gå förbi och knipa kvalplatsen till SHE.

HK Aranäs startade matchen bäst och gick tidigt upp i ledning 0–3. Men en missad straff och ett par mindre lyckade anfall senare var det 3–3. Det var inte den mest välspelade halvleken en handbollspublik har bevittnat. Aranäs hade problem med GT Söders skytte från niometerslinjen och hade stundtals svårt att hitta flyt i anfallsspelet.

Men trots att spelet inte stämde till fullo, varken framåt eller bakåt, gick Aranäs in till halvtidsvila i ledning 12–18 där Tilda Palm visat vägen målmässigt med sina fem mål.
– Vi var väl förberedda men det är ju en lite halvjobbig match att spela i och med att vi hade press på oss att vinna. Men jag tror det är bra att uppleva sånna situationer, spelarna utvecklas av det, säger Rustan Lundbäck, tränare i Aranäs.

Heed punktmarkerad

I den andra halvleken klev GT Söder ut med ett högre och mer aggressivt försvarsspel och punktmarkerade Anna Heed vilket tvingade andra spelare att visa vägen i anfallsspelet.
– Det är bra att vi får träna på att spela med en punktmarkerad Anna och vi kommer till bra lägen ändå men deras målvakt var duktig. Sen tycker jag väl att vi gör henne lite väl duktig, säger Rustan Lundbäck.

Även om Aranäs inte stod för säsongens starkaste prestation var det klasskillnad från avkast hela vägen in i mål. Matchen slutar 20–33 och Aranäs fördelade både målskytte och speltid på i stort sett hela truppen.
– Vi hoppades att vi skulle få chansen att rulla på många spelare och det gör vi också. En sån som Tilda (Palm) spelar nästan hela matchen och gör det kanonbra, även Louise Karlefeldt är bra idag.

Efter en halvknackig start på säsongen har Aranäs sakta men säkert växlat upp och vunnit nio av sina tio senaste matcher. Ett facit som innebär en andraplats i serien och ett kvalspel till SHE som avgörs i bäst av fem matcher med start kommande helg. Om det blir Heid eller Kärra som står på andra sidan planen i kvalet avgörs under måndagskvällen.
– Det ska bli riktigt roligt. Jag tycker att om man tittar på en match med oss i början av säsongen och jämför med hur vi ser ut nu så har vi tagit stora steg detta halvåret, säger Rustan Lundbäck.


Matchfakta: Allsvenskan
GT Söder–HK Aranäs 20 – 33 (12–18)
Målskyttar, HK Aranäs: Tilda Palm 6, Ellen Davis 5, Anna Heed 4, Nicolina Fredriksson 3, Emelie Batista 3, Alva Lekbrant 3, Johanna Zaman 2, Louise Karlefeldt 2, Louise Rundcrantz 2, Nathalie Söhrman, Nova Hallén, Tilda Kjörling


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.