HANDBOLL 2022-03-13 KL. 19:45

AIK krossades i Sporthallen

Av John Skoglund

Kvalspel till högsta ligan i Sverige är väldigt nära för tjejerna i Aranäs. Efter en fantastisk försvarsinsats och ett anfallsspel med Anna Heed i huvudrollen så hade laget från Solna inte en chans.

Aranäs målvakt stängde igen stundtals mot AIK Foto: John Skoglund

Damallsvenskan
HK Aranäs – AIK 32 – 22 (12 – 9)
Första halvlek startade bra och det blev en snabb 5-1 ledning efter att Nova Hallén och Anna Heed gjorde målen. Rustan Lundbäck på bänken var stekhet för dagen med byten och coachning och drog på sig en utvisning i tidigt skede. Trots detta så klarade Aranäs sig bra så länge man inte slarvar med försvaret.
– Alla har sina roller, vi har ett grymt försvar - jättebra och Tilda i målet gör det mycket bra, säger Rustan Lundbäck

Nova Hallén fick mycket beröm av Aranäs tränare som ansåg att hon är bra bakåt men samtidigt som spelfördelare framåt.
– Amina Jasarevic gör en kanonbra insats bakåt, och såklart Anna Heed. Hon har varit sjuk och så kommer hon in och kanske gör sin bästa match, säger en nöjd Rustan Lundbäck.

10-4 gjorde Johanna Zaman, hon hängde på linjen placerade in den fint, sen kröp kanske tankar på Hallby-matchen in. AIK gjorde mål medan Aranäs spel tog stopp framåt. Framför allt var det AIK som började punktmarkera Anna Heed och det slarvades i uppspelen och det blev svårt att komma fram till avslut.

Det dröjde ända till 27 minuten innan Aranäs gör sitt elfte mål av Nova Hallén efter en grymt bra räddning av Tilde Espling-Eek. Första halvlek slutar 12–9 till Aranäs.

"Anna Heed framtida blågul spelare"
Andra halvlek startade som den första med bra försvarsspel och som i första är det Anna Heed som gör mål och passar fram till sina kompisar. AIK tog en tidig timeout i fjärde minuten.

Anna Heed var näst intill kliniskt korrekt i sitt spel och gör både Aranäs 15 och 16 mål. För Kungsbackas handbollssupporters är det en smal förhoppning om att laget går till högsta ligan nästa säsong, det är där Anna Heed ska spela och när får vi se henne med en gulblå landslagsdräkt? Det är inte bara alla mål hon gör, utan en mängd assist och är det någon gång hon knyter näven är det då hon lyckas med bra passning till en lagkompis.

Försvarsspelet tar fullständigt udden av alla Solnaförsök i starten av andra halvlek och redan i tionde minuten tar AIK sin andra timeout i andra halvlek. 21-13 gjordes av Amina Jasarevic genom ett av hennes patenterade genombrott bara sekunder efter hon med huvudet stoppat ett skott från AIK. Publikens jubel visar henne hur ett sådant uppoffrande spel gillas.

Tilda Espling-Ek var bäst idag
Aranäs 31:e mål gjordes av målvakten Tilda Espling-EK som även blev utnämnd till matchens spelare.
– Det är de här matcherna vi vill spela, alla tar sin chans oavsett om man spelar mycket eller bara två byten. Det är en väldigt go känsla i laget, säger Tilda Espling-EK

Aranäs har två målvakter i form och Rustan Lundbäck visade på bra fingertoppskänsla när han låter Espling-EK få starta matchen. Maja Wahlgren som har fått mest speltid den senaste tiden började vid sidan om.
– Klart att det är en revansch för mig, jag har fått mindre speltid det sista. Men samtidigt bryter man inte ett vinnande koncept, säger Tilda Espling-EK

Det var en handfast applåd från publiken den sista minuten och det bjuds på show när Aranäs spelar.

Nu väntar resa upp till Stockholm nästa helg för att enligt tabellen enkelt vinna mot GT Söder för att definitivt vara klara för SHE-kval. När Rustan Lundbäck får höra att det blir enkelt mot GT Söder, vänder han på klacken och visar med blicken att det krävs mer än en bussresa till Stockholm för att det ska bli två poäng.