HANDBOLL 2022-01-03 KL. 20:00

Åhman tar plats i svenska EM-truppen

Av John Skoglund

Det är inte bara spelare och tränare som kan få hedersuppdraget att representera Sverige i mästerskap. Christian Åhman kommer ha huvudansvaret som materialförvaltare för Sveriges herrar i kommande EM som startar den 13 januari i Bratislava.

Åhman tar plats i svenska EM-truppen

För en tid sedan fick Aranäs lagledare/materialförvaltare Christian Åhman förfrågan om han kunde tänka sig att ställa upp för landet. Landslaget träffades under söndagen i Alingsås för träningsläger hemma med två matcher för att sedan flyga ner till Slovakiens huvudstad två dagar innan EM premiären mot Bosnien-Hercegovina den 13 januari.
– Jag var med på EM 2020 i Göteborg och backade upp Bo Nilsson. För en månad sedan skadade sig Bosse i en fallolycka och jag fick frågan om jag kunde ta huvudansvaret som materialförvaltare, och förra veckan var jag nere i Ystad och hämtade alla saker.

Likt spelare eller supporters kan ju ansvariga ledare vara nervösa inför viktiga uppgifter men Christian är mer lugn och förväntansfull i stället för att vara nervös.
– Jag är ju en sådan person som tycker det är kul med problem, skulle aldrig kunna jobba med att exempelvis sitta och stämpla massa kuvert och sedan göra samma saker dagen efter. Du kan inte förbereda vilka problem som kommer utan när de kommer får man lösa dem.

Som ”materialare” ska man göra bra mycket mer än att bara se till kläder och utrustning. Ofta byts spelare och coacher ut i trupper men Christian och hans kollegor har en viktig roll för att spelare ska känna sig hemma, både nya och hemvändare. En pappa, morfar och kompis i en och samma person. Christian hamnade i landslaget på grund av att Aranäs nuvarande tränare uppskattade hans arbete.
– Jag spelade med Jerry Hallbäck i Heim som ung, och lärde känna honom väldigt väl och 2018 var Jerry förbundskapten för U20-landslaget och då frågade han om jag ville ställa upp. Då anlitades jag som materialförvaltare och överledare. Jag jobbade med att organisera allt runt omkring – på engelska heter det ”head of delegation”. Vi spelade EM i Slovenien och sedan året efter VM i Spanien i Vigo.

Höga krav
Christian hamnade i Aranäs genom att hans barn spelade i klubben. I föreningslivet ställer man upp på än det ena och än det andra och till slut fick Christian frågan om han kunde ställa upp för A-laget
– Materialförvaltaren hette då Janne Gustafsson, pappa till spelaren Jesper Gustafsson som i dag spelar i Aranäs. Janne skulle åka på älgjakt och då fick jag frågan om att ersätta honom. Sen bytte Janne jobb och jag blev kvar.

Att vara lagledare och ansvarig materialförvaltare i högsta serien, med matcher i hela landet och träningar dagligen, ställer höga krav speciellt om man har ett civilt arbete. José Santos, kollega och Christians mycket goda vän, hjälpte till att dela på uppgifterna i Aranäs.
Efter några månaders sjukdom avled José Santos i sviterna av cancer i november och hela föreningen präglades av sorg, då en uppskattad 49-årig kompis gick bort.
– Jag var svinledsen och satt och grät hela vägen från Surahammar på väg hem från en konferens när familjen berättade att det var nära – och senare på kvällen fick jag beskedet av Josés son Victor att hans pappa dött.

Samtidigt med sorg och begravning kom så besked om ansvar i svenska landslaget och vardagen körde vidare. Christian har varit i en och samma bransch i hela sitt yrkesverksamma liv.
– Jag jobbar med ölbryggning, är utbildningsledare för en yrkesskola i Ludvika som heter Bryggeriteknik. Jag har jobbat hela mitt liv med bryggerier, började redan 1983 på Pripps. Sedan hade jag eget där jag reste runt i hela världen, Estland, Lettland, Ryssland och Kazakstan med flera.
Vill ni se Christian Åhman live från Slovakien gör ni det i TV-soffan 13 januari kl 20:30 (Bosnien-Hercegovina), 15 januari kl 20:30 (Spanien), 17 januari kl 20:30 (Tjeckien)


SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-