Åsabon Peter Strand kan vara på väg mot en kometkarriär på den svenska humorhimlen. I fredags rosades han av rikskände komikern David Batra, som röstade honom vidare i Talang 2020.

FOTO: Privat

OM PETER STRAND

Ålder: 53

Bor: villa i Åsa

Familj: fru och 3 barn

Yrke: sängförsäljare

Fritid: är fotbollspappa och innebandypappa som underhåller med humor och egen Youtubekanal när det blir lite tid över för annat än att skjutsa sönerna till träning och match.

Äter helst: wienerschnitzel

Dricker helst: Mjölk

Läser gärna: självbiografier

Musiksmak: blandat, mycket 70-talsmusik

Kollar helst: vilda västern, helst 70-talswestern

Motto: ”Det ordnar sig alltid”. Eller, som man säger i Värmland: ”Ordnar det sig så ordnar det sig och ordnar det sig inte kvittar det”.

Dold talang: är mycket musikalisk – spelar piano, gitarr, munspel och sjunger

Aktuell: som en av de tävlande i Talang 2020

Efter en hyfsad musikerkarriär i Värmland har han visserligen en hel del scenvana. Passionen för spex är det heller inget fel på. Det framgår inte minst av Peter Strands egen Youtubekanal och hans närvaro i sociala medier. Men att han skulle bli TV-kändis över en natt, i TV4s stortävling Talang, var inte planerat.

Anonym tipsare

– Jag har ju följt tävlingen under alla säsonger. Men jag har aldrig haft en tanke på att själv söka till Talang, erkänner Strand när vi når honom över telefon under måndagskvällen.

– Det var faktiskt produktionsbolaget som kontaktade mig. I somras, efter att de hade fått ett anonymt tips. De sökte humorakter och gav mig i princip fria händer att göra ett nummer, fortsätter han.

Sågades av Bard

Numret, som han först spelade in på video, visade sig hålla. Hela vägen till slutaudition, som hölls i fredags på bästa sändningstid.

Efter att han dragit ned applådåskor från publiken med sina fyndigt iscensatta ordvitsar blev han höjd till skyarna av juryns komiker David Batra och influencern Bianca Ingrosso. Och sågad jämns med fotknölarna av kräsne medieprofilen Alexander Bard.

Charmade LaGaylia

Avgörandet kom således att ligga i händerna på årets fjärde jurymedlem – sångerskan LaGaylia Frazier. Efter att hon inlett med att lika envist som rött kryssa ut Strands nummer, lät sig LaGaylia till sist övertalas att ge Åsabon grönt ljus av Batra och Ingrossos humorexpertis – och Peter Strands enorma charm.

– Ja, LaGaylia förstod nog inte riktigt vad jag sade. Jag hade lite otur där. Så det krävdes lite charm och övertalning för att få henne med på noterna. Men det man inte såg riktigt var att publiken var mycket mer på min sida än vad som framgick i programmet. Jag tror det var vad som påverkade LaGaylia mest. Att jag blev sågad av Bard gjorde inte så mycket. Jag hade inte förväntat mig något annat. Jag vet ju att han gillar inte sånt här, säger Peter Strand.

”Har ett nummer i bakfickan”

Nu laddar han för semin, som han hoppas att han också ska bli uttagen till. Vilka som går vidare bestäms i avsnitt sju. Sedan avgörs semifinalen i avsnitt åtta och nio. Då är det direktsändning och tittarna som röstar fram finalisterna.

– Går man vidare är det ett helt nytt nummer som gäller. Jag började tänka på det redan i höstas. Man måste ju ligga i startgroparna om man skulle bli utvald. Så jag har ett nummer i bakfickan, kan man säga. I två minuter får man hålla på. Jag har material så det räcker – till tio minuter om det skulle behövas. Men att man har de bästa vitsarna räcker inte. Man måste presentera dem bra också, säger Peter Strand.

Vinnaren i Talang får en halv miljon. Vad händer om den vinnaren visar sig vara du?

– Då blir det fest i Åsa! Att vinna skulle betyda fantastiskt mycket. Med pengarna skulle jag ordna ett ordentligt party, och bjuda familjen på en resa. Men det handlar så klart inte enbart om pengarna. Att få vara med och synas i sådana här sammanhang är ju ett jättefint ”skyltfönster” för en sådan som jag, som gärna vill fortsätta med humor. Att få folk att skratta är den bästa känslan man kan ha!

Se Peters skrattfest här: