Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

”Hamnen är tyvärr lite död”

Lars Pettersson har varit med i några år. Satsningarna på turism har blivit betydligt bättre, men mer kan göras anser han. Foto: Daniel Blomqvist

 

 

Om några veckor är det nyinvigning för hotellet. Nu är visionen fler gästplatser för båtar samt mer liv och rörelse i hamnen.

– Men det är svårt när hamnen är en stor parkeringsplats, säger Lars Pettersson, vd för Gottskär hotell.

 

Senaste året efter branden, har det mesta av tiden gått åt till processer och återuppbyggnad. Men nu är det snart dags – den 25 maj öppnar Gottskär hotell upp portarna igen.

– Det ska bli skönt, men samtidigt lite nervöst. Då blir det lite öppet hus kan man säga, och de första gästerna. Men sen öppnar vi på riktigt för bokningar den 5 juni, säger Lars Pettersson.

 

Sedan drar säsongen igång. Hamncafét i hamnen körs vidare, och båtturer ut till Nidingen rullar hela sommaren.

– Vi hyr ju husen där ute och kör ut såväl konferensgäster som vanliga turister. Det är ju en stor del av verksamheten under högsäsongen. 

 

Samtidigt skulle det kunna livas upp en hel del i hamnen, anser Lars Pettersson.

– Ett av problemen är ju att det inte finns någon riktig gästhamn här. Bara ett par enstaka platser. Och om jag ska vara ärlig så är hamnen här tyvärr lite död. Det är ju mest en stor parkeringsplats. Om du åker till Smögen eller Marstrand så kan du ju inte parkera ända ute vid vattnet.

 

Anser du att kommunen satsar för lite på kustområdet?  

– Nej men det görs saker och det har gjorts försök. Men visst, vi har öarna, vi har fjorden. Samtidigt är det ju svårt att locka in båtturister om vi inte har någon riktig gästhamn.

 

Hamnat lite på efterkälken

 Lars Pettersson har varit med till och från i verksamheten under de senaste 18 åren. Idag finns det ett arbete i kommunen för att locka turister, men det varit lite trögt menar vd:n.
– Varberg var ju med när vindsurfingen blev populär. Här fanns det inte mycket satsningar på turism alls för 30 år sedan. Men även vi har ju fina badplatser, som Röda holme, Utholmen precis här utanför, Rörvik och Smarholmen. Sedan är det jättefint runt Vallda Sandö, och i Lerkils hamn händer det ju lite mer grejer.

 

Vad är din vision?

– Bort med parkeringsplatsen, och etablera fler gästplatser för båtar. Skapa lite liv och rörelse med fler glasskiosker, små sjöbodar kanske. Lite som Smögen. Sedan finns det fastighetsägare här som har planer på nybyggnad och bryggor. Vi hoppas på det, och att det kommer att väcka hamnen, säger Lars Pettersson.

 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!