Annons

Halland på efterkälken

Halland halkar efter både när det gäller Krav-certifierad djurhållning och åker- och betesmarker. Det visar en ny sammanställning.

Miljö och natur | 26 Juli 2021 07:46

Tolv procent av djuren och elva procent av jordbruksmarken i Halland uppfyller Kravs kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk.

FOTO: Anna Ellström, Krav

Krav

Krav-certifierad odling innebär att råvarorna odlas ekologiskt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom innebär certifieringen krav som går utöver ekologiskt, exempelvis när det gäller klimatpåverkan, djuromsorg och arbetsvillkor för de som producerar varorna. Bland annat finns långtgående krav på utevistelse för djuren.

Källa: Krav

Enligt Kravs hållbarhetsrankning uppfyller endast tolv procent av djuren och elva procent av jordbruksmarken i Halland Kravs kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk.

Det ger Halland plats 16 bland Sveriges 21 län i Kravs hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruksmark.  På första plats kommer Värmland. Västra Götaland kommer på plats fem.

– På en Krav-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är större, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på Krav.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Halland i topp för cancertestning

Vård Hur stor risk du löper att dö i bröstcancer eller livmoderhalscancer avgörs av var du bor – och ...

Allt färre lever på a-kassa

Jobb & Pengar 147 miljoner kronor. Så mycket betalade landets a-kassor ut till de 4 951 hallänningar som gick arbetslösa under årets andra kvartal. ...

Kungsbacka länsbäst på försäljning av elbilar

Trafik Medan det hittills i år inte sålts en enda elbil i sju av våra norrlandskommuner investerar desto fler ...
Annons