Annons

Halland har mest vaccinturism

Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallänningar att vaccinera sig någon annanstans. Det gör att Hallands netto för vaccinturism landade på 13 600 – högst i Sverige.

Vård | 19 Juli 2021 18:00

Vaccinturism, det vill säga att personer bokar tid för vaccination mot covid-19 i andra län än där de är folkbokförda, seglade upp som ett problem för Halland under våren. Främst var det personer från Västra Götaland som sökte sig hit för vaccination.

Det ledde till att Region Halland stängde den digitala bokningen för alla utom hallänningar, något de JO-anmäldes för i april.

Trots att den digitala bokningen stängts kan utomlänsboende fortfarande boka vaccintid över telefon. Och det är det många som gör.

Bara Stockholm hade fler personer från andra län som vaccinerade sig hos dem under vecka 27 än Halland. Och när det gäller nettot, alltså skillnaden mellan vaccinturister som sökt sig till länet och det omvända, hamnar Halland högst av de 21 länen med 13 603 vecka 27.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Resfeber sommaren-21

Krönikor Alla har lyckligtvis inte drabbats av pandemin, men covid-19 har haft en inverkan på allas våra beteenden och handlingar. ...
Annons