12 Januari 2020 12:00 | Stefan Pettersson

Hej.

Gott nytt år på er. Nu skriver vi 2020. Jag kan för egen del summera en händelserik höst med nytt jobb och flytt till Kungsbacka. Det har varit många olika intryck, merparten positiva men ett och annat ”varför då” har också dykt upp.

Som många andra städer lever säkert Kungsbacka upp på sommaren och det får jag väl glädja mig åt om några månader. Men jag hade hoppats på lite mer aktiviteter i innerstaden, även om hösten och vintern i södra Sverige inte direkt bjuder på fantastiska förutsättningar för mysiga uteaktiviteter. Och självklart har det hänt saker även i Kungsbacka, men jag skulle vilja se ett mer samlat grepp. Framför allt kring centrumkärnan som är ett ”problembarn” i många städer. Butiker försvinner och i Kungsbacka gäller det samma även för bion. Trender är svårstoppade, men eftersom de flesta vill ha en levande centrumkärna så behöver det också bli lite verkstad så det händer saker.

Frågan går även att lyfta upp på ett högre plan. Är kommunen till för invånarna, eller är det tvärtom? För i den här frågan spelar kommunen en mycket central roll. Engagerade handlare och fastighetsägare kan absolut jobba fram bra idéer och förverkliga en hel del, men kommunen behöver vara lokomotivet som drar. Här har beslutsfattarna ett tungt ansvar för att få hjulen att rulla.

SVT hade i veckan ett inslag om centrumkärnornas tuffa läge. Jönköping och Tranås lyftes då fram som goda exempel och en av framgångsfaktorerna var att locka med musik- och kulturarrangemang. Att helt enkelt skapa mötesplatser för människor. Men inget är gratis, så lite slantar måste fram annars blir det inget.

Ett initiativ jag hoppas mycket på är Kungsbacka River. Loppet har åter väckts till liv och den 27 juni blir det förhoppningsvis fullt med kanoter, kajaker och publik. Det kommer att finnas många fina publikplatser längs den 22 kilometer långa bansträckningen och vid målgången i centrala Kungsbacka hoppas jag på ett härligt folkvimmel. Jag håller tummarna för att det blir succé.