Vädret idag
Skurar
11°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Hakuna matata

Tia - This is Africa! Det utbrast vår taxichaufför när vi tog oss runt på den tanzaniska ön Zanzibar och vägen var ovanligt knagglig, eller när en buffeldriven kärra tvingade bilen till att sänka hastigheten.

”African Ferrari”, skrattade John glatt och pekade på kärran som skakade fram i maklig hastighet med två unga killar bakom tömmarna.

Men vad som än hände var humöret gott och stressen obefintlig. Hakuna matata (inga problem) både gällde och sas hela tiden. Jag som trodde att det bara var ett hittepåord från Lejonkungen och vårtsvinet Pumba.

 

Sen kan man verkligen ha funderingar kring hur paradisön fungerar. Längs de kritvita stränderna ligger hotell efter hotell med grindar och vakter. De ägs oftast av vita. Bara hundra meter inåt land råder stor fattigdom och folk lever otroligt enkelt, ibland i ren misär.

En svår rundgång i huvudet för en naiv svensk som både vill njuta av hav och snorkling, och uppträda etiskt.

 

Utan våra turistpengar blir det ännu mindre inkomster och en större misär, jag vet. Men att kalasa på färsk barracuda från grillen på stranden väl medveten om att de som serverar inte skulle ha råd att äta den, ger en viss bismak.

 

Nyss hemkommen från drygt fem veckors rundresa i Afrika är det bara att konstatera att samma etiska konflikt finns överallt.

 

Vi försökte lösa det så gott det går genom att aktivt söka upp företag som arbetar med lokalt ägande och där de anställda (om man nu kan tro på det) har hyfsade villkor. Lite dyrare, men en bättre magkänsla.

 

Och trots reservationerna har det varit en fantastisk upplevelse. Safari i Kenya, snorkling bland korallrev i naturreservat utanför Zanzibar och Mocambiques kust, färgsprakande lokala marknader, stämsång med massajer vid en lägereld i naturreservatet Masai Mara och storstadsliv i Cape Town.

 

Och trots taxichaufförens luttrade TIA, så har allt gått som smort. Inte ett missöde på drygt fem veckor.

Jo, ett förstås. Öresundståget hem från Kastrup till Halland var 2,5 timmar försenat. This is Sweden!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!