Annons

Håkan på Högen fyller 70

– Jag har bara köpemjölk till kaffet, hoppas det blir bra! Det har hänt en hel del på Högens gård i Idala under Håkan Johanssons 70 år i livet. Bland annat har alla mjölkkorna försvunnit och köttkreaturen kommit till. Och kanske bäst av allt, grävmaskinen.

Familj | 04 Maj 2021 20:27

Djuren på gården är en blandning mellan Blonde d’Aquitaine och Limousin, två franska raser. Nu och framåt är det blonde som gäller. ”Arbetet med att få fram bra djur handlar om både arv och miljö. Djuren ska ha bra gener och ha det bra medan de lever”, säger Håkan Johansson.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Håkan Johansson

BOR: Högens gård i Idala

FAMILJ: hustrun Christine, barnen Christian, David och Anna samt sju barnbarn

AKTUELL: fyller 70 den 4 maj

FIRAR: med hustrun på Strandbaren i Falkenberg

Det ligger en distinkt doft av vår i luften kring gården. Lantlig doft alltså. Vårsådden är just klar och de stora fälten har fått en första omgång gödsel.

– Vi är helt självförsörjande på djurfoder och säljer en del också, säger Håkan samtidigt som näskaffet blandas med vattnet från den orange termosen.

För också om mjölkkossorna försvunnit från gården för några decennier sedan, så pågår ju djurhållningen för fullt.

Många generationer

Vi går tillbaka i tiden, till den 4 maj 1951 då Håkan föddes.

– Jag är uppvuxen här på gården, längre än så här kom jag inte, skrattar han.

Men det är också ett arv att förvalta, Håkan är sjätte eller sjunde generationen på Högen.

– Det var alltid givet att jag skulle ta över gården. Pappa tyckte att det skulle vara så och jag tyckte om att jobba på gården jag också. I dag är det min son David och jag som driver den.

När Håkan var barn var Högen lik de flesta andra gårdar i trakten med tiotalet kor, lite suggor och några höns.

– Det gick att livnära sig på det då.

För 50 år sedan tog Håkan över själva driften och arrenderade gården och tio år senare köpte han den från sina föräldrar.

– Då hade vi ungefär 14 mjölkkor, det var en medelstor besättning på den tiden.

Under åren som kom byggde Håkan ut och hade som mest 45 kor plus ungdjur som gick i lösdrift.

– 1989 lade vi om hela gården till ekologisk växtodling och gjorde samma med djurhållningen. Det är något jag aldrig har ångrat, inte minst idag då vi ser hur den biologiska mångfalden minskar och följderna av det. Framför allt är det minskningen av pollinerande insekter som är allvarlig för matproduktionen.

Mjölkkossorna byttes ut

Gården klarade sig bra med sin mjölkproduktion, men 2008 bestämde sig ändå Håkan för att det var dags för något annat. Mjölkkossorna fick flytta ut och köttdjuren in. Runt 360 stycken är de numera: en handfull avelstjurar som byts ut med något års mellanrum, 130 kor och ett varierande antal kalvar och ungdjur.

– Egentligen hade jag tänkt börja trappa ner och köttdjuren var mer tänkt som en hobby. Jag hade inga problem med de tidiga mornarna med mjölkkorna, men kände att det kunde vara skönt med lite friare eftermiddagar.

Någon nertrappning att tala om blev det ju inte. Efter att några av sonen Christians vänner velat köpa kött direkt från gården vaknade idén med köttlådor. Numera drar utlämningarna av lådor stora mängder folk som vill köpa sitt kött direkt från uppfödaren.

– Vi ligger ju bra till, nära Kungsbacka, Göteborg, Borås och Varberg.

Gården tar en hel del tid, men efter att sonen David tagit över ansvaret för köttproduktionen, har det samtidigt funnits möjlighet för Håkan att satsa på en ny karriär:

– Jag köpte mig en grävmaskin för tolv år sedan! Det är jätteroligt. I början var det bara att träna på att ösa, men det var faktiskt lättare än jag trodde. Det syns också så tydligt vad man gjort när arbetsdagen är slut, säger Håkan nöjt.

I dag sysselsätter Högens Gård AB fem personer, främst med jobb på entreprenad utanför gården.

Fritiden

Samtidigt är ju inte allt i livet arbete. Volleyboll har till exempel varit ett stort intresse och Håkan var med när VK Westan bildades för 50 år sedan. Skapligt bra, beskriver Håkan sin egen spelarinsats.

– Volleyboll passade mig bra eftersom det spelas mycket på vintern. Farsan blev ju inte så glad om jag ville ge mig av och spela fotboll samtidigt som höet skulle tas in och fotboll var nog inte min grej.

Ungdomsåren innebar också en hel del turer till de många dansbanor som då strösslade landsbygden. Ofta blev det ett par gånger i veckan. Det var på en sådan danskväll på Kastella i Kinna som han träffade blivande hustrun Christine, för många genom åren känd som kurator på Smedingeskolan och senare Elof Lindälv. Första mötet var 1974 och fem år senare gifte paret sig. Tre barn blev det också, Christian, David och Anna och sju barbarn.

– Vi fick mycket stöd av både Christines och mina föräldrar i början, det var inte någon nackdel. Vi började också resa med Christines föräldrar.

Resandet har paret sedan fortsatt med, gärna till något varmt land under sen höst eller tidig vinter när det känns som mörkast och tråkigast här hemma.

– Fuerteventura är en favorit, där har vi varit tillbaka och bott på samma hotell flera gånger. Och Egypten har vi också varit i många gånger. Det är bra att resa två personer, då är det lätt att få kontakt med andra personer också.

För kontakt med folk, det är något som Håkan tycker om. Genom åren har han varit föreningsaktiv, bland annat ordförande i LRF Idala i många år och ledamot i Frillesås lantmannas styrelse under lika lång tid. För några år sedan var han drivande i att det skulle dras kommunalt vatten och avlopp i området och var med och bildade en avloppsförening. Engagemanget för bygden finns fortfarande kvar, precis som planerna framåt.

– Jag skulle vilja ha en gång- och cykelväg mellan Gällinge/Idala och Frillesås. Det är mycket tung trafik på den vägen numera och jag hade inte velat släppa ut mina barn där. Om fem eller tio år skulle jag tro att det finns.

En födelsedagsönskan så god som någon!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Översvämning på grund av regnskurar och avloppsproblem

Nyheter Natten mellan fredag och lördag regnade det kraftigt, vilket ledde till översvämningar bland flera hus.Klockan 02.21 natten mellan ...

Många handelsanställda rädda för smittorisk

Nyheter Många handelsanställda är rädda för att bli smittade av covid-19 på sina arbetsplatser. – Våra medlemmar ...

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...
Annons