Annons

Häcken växer kämpahög – kanske

En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gör man? Vi började med ett brunt paket, mycket lera och många säckar planteringsjord.

Bostad | 24 Maj 2020 20:02

I en av höstens stormar knäcktes våra två urgamla pilar slutgiltigt, och fick tas bort. Men plötsligt kändes det väldigt öppet in mot trädgården, och blåsten från havet fick ännu mer spelrum.

– Vi planterar en häck!

Bra idé. Men hur gör man? Och vilken slags häck?

Det visade sig bokstavligen vara en djungel. Vi pratade med grannar, började spana på häckar i närheten (jaja, haha) och googlade så ögonen blödde.

Vi enades om några grundparametrar.

1) Vi vill inte ha barrväxter. Barndomens olika furor och tujor har impregnerat oss mot det taggiga. Annars insåg vi ju att just tujor är nummer ett när det gäller häckar. Snabba och tåliga och i massor av lågpriserbjudanden.

2) Den ska vara tålig. Vi bor nära havet och det blåser en saltstänkt vind många dagar.

3) Den ska växa snabbt. Är man plus sextio är det ingen större vits att häcken är klar om 20 år.

4) Vi gör jobbet själva. Annars finns det ju många trädgårdsfirmor som kunnigt och snabbt fixar din häck med garanti.

Naverlönn/foto häckväxteronline
bok/foto häckväxteronline

Två nätfirmor visade sig ha ett stort urval: Häckspecialisten.se och Häckväxteronline.se

På Häckspecialisten svarade kundrådgivaren David Wiberg i en chatt på våra frågor.

Vad är populärt?

– Förutom tuja som är den mest populära sorten (vi säljer dock en bråkdel, då många lågprisaktörer dumpar priser och kvalitet) så är avenbok, vintergrön liguster och bokhäck poppis.

– Avenbok är väl den mest nutida trendhäcken de senaste 10 åren, mycket inspirerat från England och deras fantastiska utställningar.

Och vad ska en västkustbo välja?

– På västkusten så är bokhäck en riktig vinnare, min favorit också. Tålig, robust, klarar vind och regnrusk bra. Den rekommenderar jag alltid till kunder på Västkusten. Klarar salt också.

Hmm. Någon på gatan planterade bok, men det har inte hänt så mycket på tre år. Annan granne valde naverlönn, den verkar växa snabbare?

– Naverlönn är också bra, tålig som attan. Och naverlönn växer ungefär dubbelt så snabbt.

Men du gillar boken bättre ändå?

– Jag tycker att den är otroligt snygg och har härlig färg både på sommar och vinter. Bladen sitter kvar länge och får en kopparbrun färg.

 

Vi bestämde oss trots det för att naverlönn stämde bäst in på våra parametrar. Men nu fanns det många fler val att göra. Hur höga plantor ville vi köpa? Ju högre desto dyrare, men å andra sidan blir det ju snabbare en färdig häck. (Ja, det går ju till och med att köpa en ärdig häck om man vill lägga en rejäl slant). Och vill man köpa med bar rot, som är det billigaste, eller krukodlade där man får med en rotklump vilket gör växten mindre känslig för omplantering.

Vi valde snålvarianten och tog bar rot från Häckväxteronline, 60-80 centimeter höga. Å andra sidan köpte vi några fler än vi behövde och planterade dem i trädgårdslandet för att kunna ersätta plantor som inte tar sig.

Enkelt och snabbt att beställa var det, och sen bara att vänta på ett paket från en plantskola på kontinenten.

Under tiden skulle marken förberedas. Ett 50 centimeter djup och lika brett dike var rekommendationen, och sen fylla på med lämplig mängd planteringsjord.

Jag började gräva de sex löpmeter som det gällde – en ganska kort häckstump alltså. Gjort på en eftermiddag? Icke.

Det visade sig att det bara var tio centimeter matjord under gräsmattan. Sen var det stenhård lera som fick skalas av centimeter för centimeter och fraktas bort. Det tog två dagar innan diket var klart. Och inget av det bortgrävda kunde användas, utan det blev att fylla hålet med ny jord. Måååååånga säckar planteringsjord.

Så kom paketet, och lite snopen blev man allt. Några torra pinnar med lite rötter längst ner. Kan detta verkligen ta sig? Och lever de överhuvudtaget? Och var var paketet med rotgödning som vi också beställt? Det verkade bortglömt.

Nå, vi blötte rötter och gjorde hål och följde råden om avstånd och på två timmar var häcken på plats.

Lite orolig mejlade jag dock kundtjänst. Det ser dött ut?

”Skrapa försiktigt på barken. Är det grönt under, lever plantan”.

Och även den torraste pinnen var grön under barken! Den bortglömda rotgödningen fick jag pengarna tillbaka för. Men om det medför sämre häcktillväxt vet jag inte riktigt hur det ska kompenseras.

När det gäller beskärningar och skötselråd hänvisar jag till nätet – det skiljer sig en del mellan häcksorter.

Så nu är det bara att vattna och vänta.

Återkommer i sommar med bilder på en förhoppningsvis grönskande lite minihäck!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Återförenade sin gamla skolklass – efter 67 år

Skola När historieintresserade kungsbackabon Agneta Wennergren gick med i en Facebookgrupp med bilder från det gamla Göteborg hittade ...

Hallå där…

Nöje & Kultur …Sven-Anders Svensson, som nyss kommit ut med din tredje bok.Militärbasen i Minnared är titeln. Vad handlar boken om? – ...

Tillskott som blommar ut och ger lite klirr i kassan

Bostad Böcker, skor och porslin är givna varor när man tänker på begagnade varor. Men på Röda ...
Annons