När Norra Halland i maj berättade om konstverket Big Splash! som ska pryda det nya badhuset väckte det minst sagt starka reaktioner. Det eftersom många ansåg att den geometriska skapelsen i kakelplattor liknade hakkorssymboler. Nämnden för Kultur och turism reagerade på kritiken och beslutade att den kända finländska konstnären Mari Rantanen skulle göra om delar av mönstret .

Nu har ändringarna gjorts och fått grönt ljus av nämndens ordförande Maria Andersson (C) till Norra Halland.

Framöver ser det ut som att fler heta konstdebatter är att vänta i Kungsbacka. Just att väcka debatt är nämligen ett av målen med kommunens nya program för offentlig konst utomhus.

– Ambitionen är att vi ska ha offentlig konst i hela kommunen som är tillgänglig och spännande. Jag tycker att det är viktigt att konsten skapar debatt, att den kan bidra till en offentlig diskussion kring ett samhällsproblem. Ser man olika saker i ett konstverk kan man resonera kring det och ha en dialog i vardagen som väcker nya tankar, säger Maria Andersson.

När nämnden för Kultur och turism har sammanträde den 17 oktober får politikerna information om ändringarna i badhusets fasad och om tävlingen som gäller vilken konstnär som ska förse nya Hede stations vänthall med konst. Den 22 oktober offentliggörs vinnaren i tävlingen.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.