Annons

Grått och svart tar över i köket

Köket spelar en central roll i hemmet. Det ska vara praktiskt och funktionellt men också estetiskt tilltalande – ett rum att trivas i.

Bostad | 04 Februari 2021 11:50

Stefan Sjöglimt är vd och ägare av Kvik Kungsbacka. Han tog över för tre år sedan och satsar mycket på att kunderna ska få ett bra bemötande och att de blir nöjda. ”Nu under pandemin märker vi att folk har ett stort intresse för nytt kök”, säger han.

FOTO: Christina Nordwall

– Köket är hemmets hjärta och man vill gärna sätta sin egen prägel på det, säger Stefan Sjöglimt, vd och ägare av Kvik Kungsbacka.

Intresset för tidlösa kök är fortfarandet starkt men trenden går alltmer mot det personliga. För några år sedan var det självklart att ha ett vitt kök men idag har grått och svart tagit över alltmer, liksom naturmaterial.

– Detaljer är viktiga liksom smarta lösningar. Det ska vara smidigt och bekvämt, säger Stefan Sjöglimt.

Det ska märkas att det ligger arbete bakom och viktiga detaljer kan till exempel vara köksluckornas handtag och smart skåpinredning som gör det lättarbetat i köket. Belysningen spelar också stor roll.

– Det är viktigt och det finns mycket att välja på, säger Stefan.

Mat och umgänge

Köket är en samlingsplats och ska fungera för såväl läxläsning som arbete, umgänge och matlagning. Där fyller den fortsatt populära köksön sin funktion. Den fungerar både som extra bänk-yta vid matlagning, att äta vid och för umgänge.

Den klassiska spisen med plattor och ugn i ett är däremot sällsynt i ny köksinredning. Det som gäller är induktionshäll som finns i olika mått från 60 cm till 90 cm. Ugnen ska vara inbyggd. När det gäller kyl och frys säljs lika många fristående som integrerade hos Kvik Kungsbacka och när det gäller val av fläkt finns flera olika att välja bland, inte bara vägghängd eller integrerad.

– Det finns takfläktar som nästan inte syns och spishällar med inbyggd fläkt, säger Stefan Sjöglimt.

Tjocka bänkskivor är inte längre så efterfrågade. Trenden går mot tunna bänkskivor i 12-20 millimeter och gärna en rostfri plåt istället för kakel ovanför köksbänken. Eller en bänkskiva av komposit som fortsätter en bit upp på väggen.

– Och vi hoppas kunna sälja mer bänkskivor i trä vilket ger mindre klimatavtryck, säger Stefan Sjöglimt.

Klimatsmart

Hållbarhet är något som Kvik satsar stort på, till exempel med köksluckor av återvunnen PET och bänkskivor i certifierat trä.

– Under 2021 kommer vi byta ut alla våra folierade köksluckor till återvunnen PET. Det handlar mycket om hållbarhet. Folk är medvetna och väldigt pålästa om vilka material som ger minst miljöpåverkan, säger Stefan Sjöglimt.

 

Bänkskivorna ska vara tunna.

Kökslådor med utbytbara handtag för den som enkelt vill ändra utseende på sitt kök.

Smarta lösningar är efterfrågade. 

Läs mer i Norra Hallands e-tidning den 31/1–21.

Läs e-tidningen här

Är du prenumerant? Kom igång här.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons