12 Oktober 2018 14:06 | Ingrid Höglind

Gottskär är i ropet nu. Igen. Jag vet inte hur många gånger jag har hört, att nu ska det bli något av utposten längst ute på Onsalahalvön. Men händer det något? Nej aldrig!

Jag minns Gottskär redan från min barndom. Inte för att jag var där då, utan för att jag hörde talas mycket om den orten. I min värld platsade den, med vad som sades, in bland härliga sommarparadis som Marstrand, Långedrag och Sandhamn. Fashionabelt, fint och med fläkt från nöjes- och turistvärlden. Varför Gottskär fastnade i mitt minne berodde nog mest på, att min familj hade sommarstuga i Brottkärr, som till namnet lät lite lika, även om jag förstod att Gottskär var så mycket mer. Platsen med stort G.

Jag kom inte att besöka Gottskär förrän jag var vuxen och hade flyttat till Kungsbacka Då var det med största spänning jag begav mig dit. Men vad fick jag se? Ett bedagat hus, som en gång varit skärgårdsrestaurang, hyste en form av lumpbod, en stor parkeringsplats, bryggor och båtar. Besviken kände jag mig som barnet i H C Andersen-sagan ”Kejsarens nya kläder” och ville skrika ut att kejsaren är naken. Fast det gjorde jag inte. Inte då, men i dag på civilkuragets egen dag tar jag bladet från munnen och gör det. 

– Vad är det egentligen för märkvärdigt med Gottskär?

Där finns i dag många flotta privatvillor, javisst! Där finns också en hamnanläggning och en liten glasskiosk med hembakta rån och kvalitetsglass, men det är i stort sett allt. Kaféet med den gudabenådade hallontårtan är nedlagt, livsmedelsaffären likaså, hamnrestaurangen är väl ok, men ingenting att skriva hem om, Gottskär hotell, som det skyltas om ligger långt därifrån och största skyltningen visar istället, föga lockande, till tandläkaren. 

– Nej, jag vill påstå att det en gång så vittomtalade sommarparadiset i dag är lika naket som någonsin kejsaren, Gottskär är egentligen ingenting! 

Det borde vi tala vitt och brett om och inte stillatigande se på som undersåtarna i sagan. Med överdriven respekt kommer vi ingenstans. Det märks väl på alla visioner som arkitekter gjort och som därefter hamnat direkt i byrålådan. Strider om bryggor och strandmark har inte gjort saken bättre. Och dessa verkar fortfarande pågå. Men nu är tydligen en ny plan på gång. Det är inte tu tal om att Gottskär med sitt excellenta läge har potential för att vara en plats av rang, men då måste alla krafter dra åt samma håll. Jag hoppas, att en plan nu äntligen kan ge luft under vingarna, så att skärgårdseldoradot Gottskär kan återuppstå som en Fågel Fenix och på riktigt ge Kungsbacka sin självskrivna plats bland västkustens lockande kustnära städer. Det behövs!