27 Oktober 2019 13:14 | Ingrid Höglind

Skål på er alla så här i ölfestivalsmånaden! Fast vem är egentligen jag att utbringa en sådan? Jag är ingen ölmänniska – jag avskyr lättöl och gillar heller inte folköl eller mellanöl. En starköl kan förstås slinka ner då och då, om än inte så ofta. Men i somras hittade jag en öl, som riktigt slog an på mina smaklökar – den helt alkoholfria. Det känns bra, praktiskt när man ska köra bil, och den är säkerligen mycket nyttigare än andra slag av öl. Win-win för mig och det har blivit ett antal flaskor under sommaren och hösten.

Nu var det tid att bli av med tomglasen. Informerad av allt klimatprat och påverkad av tv-reklamen ”Pantanamera” packade jag en kasse och for till matvaruaffärens returglasstation. Döm om min förvåning när automaten vägrade att ta emot flaskorna. Den spottade helt frankt ut dem. Inte för att den var full. Det var flaskorna, som var fel. I ilska slängde jag dem direkt i skräppåsen bredvid och arg var jag redan innan på vansinnet att inte heller vin- och spritflaskor kan pantas för återanvändning. Att standardisera flaskor vore något EU kunde ägna kraft åt långt hellre än att bry sig om formen på gurkor.

På tal om gurkor undrar jag också varför dessa måste vara plastinlindade. Man säger ju att vi ska ju dra ner på plastanvändningen och nu föreslås det till och med skatt på plastpåsar. Den idén tror jag däremot inte på. Man ska inte straffa människor som gör fel utan hellre, som vid pantning, belöna dem som gör rätt. Och framför allt borde det vara producenternas ansvar att förpacka varor miljövänligt och sluta sälja paprikor och inte minst fair trade-bananer i plast. Jag undrar också varför affärerna inte tillhandahåller papperspåsar för lösviktsgrönsaker. Bara skatt på småpåsar av plast kommer inte att innebära minskad användning. Något måste vi ju sortera varorna i. Det skulle säkert gå lika bra att lägga grönsaker i miljövänligt papper, som det redan gör med räkor, lösgodis och svamp. Jag ogillar även att affärerna tar betalt för påsarna för kapitalvaror och känner mig som en tjuv, när jag går ut med varor utan påse. Behåll påsarna, men tillverka dem klimatsmart!

Ska vi nå någonstans med vad vi konsumenter lämnar efter oss i miljön måste vi givetvis tänka både i smått och i stort. Självklart ska därför hamburgerrestauranger berömmas för att de numera inte utan vidare delar ut plastsugrör till dryckeskunder. Men vad förslår det att bry sig om sugrör, när resten av branschen beter sig ansvarslöst. Viktigast av allt måste ändå vårt beteende vara och att det är enkelt att både välja förpackningsmaterial och sortera vårt skräp på rätt sätt.