Annons

Gogänget har hittat rätt

Pandemin gjorde att träffpunkterna fick stänga. Då tog seniorerna tag i träffarna själva och började ses på Goplatsen vid Aranäsgymnasiet.

Nyheter | 13 September 2021 19:55

Gott gäng. När träffpunkterna stängde på grund av pandemin började seniorerna träffas i egen regi. Sex dagar per vecka klockan 13.30 ses alla som vill på Goplatsen vid Kungsbackaån. Tency Wallentin, Alf Lyrmark, Gerd Hansson, Britt-Marie Svenhed, Rolf Månsson, Ingrid Gustafsson, Lilian Lundin, Britt-Marie Ahlgren, Erik Christiansen, Mariann Månsson, Gun Magnusson, Siv Hucke, Ruth Henriksson och Berith Netz är några av de som brukar ses här.

FOTO: Christina Nordwall

– Nu har vi träffats här i 1,5 år. Det har varit socialt och bra för oss alla, säger Mariann Månsson.

Solen skiner och idag är det 14 personer som samlats för att ta en kopp kaffe och prata. Stämningen är på topp, det pratas och skämtas. Alla bor i närheten, i Kolla, Västra villastan och Söderstaden och brukade innan corona träffas på Träffpunkten City i centrala Kungsbacka.

– Vi var ett gäng som träffades där men när vi 70 plussare blev hänvisade till karantän hade vi ingenstans att ta vägen. När Goplatsen blev klar sommaren 2020 började vi träffas här. Vi är från 70 plus och upp till 99 år. Nu känner många igen oss, vinkar och hejar. Andra har undrat om vi abonnerat platsen men så är det ju inte, alla är hjärtligt välkomna, säger Tency Wallentin.

Ett vattenhål

De har följt Folkhälsomyndighetens restriktioner noggrant och lyckats hålla gruppen smittfri. Varje dag förutom söndagar träffas de.

– Vi går en promenad innan och samlas här klockan 13.30. Vi fikar klockan 14 och sedan är vi kvar till klockan 16, ibland längre. Det beror på vädret och samtalsämnet, säger Mariann och skrattar.

I solsken men också när det varit riktigt kyligt har de träffats och även hittat på en hel del roligt tillsammans. De har haft midsommarfest, två kräftskivor, födelsedagskalas, lagat gulaschsoppa, firat lucia, glöggat in julen och skålat in nyår. Nyligen gjorde några av dem en utflykt med Hemesterbussen.

– Det har hållit oss mentalt friska att vi har kunnat träffas här, ett vattenhål. Och jag tror att vi gett området en viss mysighet, en gemenskap åt alla, säger Siv Hucke.

Svalt engagemang

När pandemin slog till fick träffpunkterna först stänga för att senare övergå till digital verksamhet. Seniorerna kring bordet på Goplatsen är lite besvikna över det svala engagemanget från träffpunkternas sida.

– Vi har klarat oss bra men vi efterlyser engagemang från deras sida. Det är synd att de inte kommer hit, säger Siv Hucke.

De har visserligen blivit erbjudna organiserade promenader men promenerar gör ju de flesta redan själva. De är också kritiska till att träffpunkterna (i skrivande stund) ännu inte har öppnat trots ändrade restriktioner och den höga vaccinationsgraden hos deltagarna.

– Vi får inget bra svar, de säger bara att alla inte är vaccinerade än men det är vi ju, säger Berith Netz.

De som samlats kring bordet på Goplatsen konstaterar att de klarat sig bra själva genom pandemin men att det vore roligt att återigen få träffa vänner från träffpunkten som haft svårt att ta sig till Goplatsen. Men blir det ingen öppning klarar de ytterligare en vinter med utomhusträffar om de är tvungna, menar de. Och med årets kräftskiva nyligen avklarad laddar de inför nästa festlighet i oktober.

– Då tar Rolf med spritkök och grill och så lagar vi gulaschsoppa.

Fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Philip ska tillbringa ett utbytesår i Vallda

Nyheter Han ville skaffa sig nya erfarenheter och göra något annorlunda. Därför valde Philip Gottschalk från ...

Medicinstöld inom hemtjänsten

Blåljus Kommunen misstänker att någon anställd inom hemtjänsten i Vallda har tagit narkotikaklassad medicin från en ...

Inbrottsvåg sveper över Kungsbacka innerstad

Blåljus Lås din dörr! Med den uppmaningen vänder sig polisen i Kungsbacka till allmänheten. Detta sedan flera ...
Annons