14 September 2019 07:00 | Stefan Pettersson

Hej på er. Jag har redan efter en dryg vecka i Kungsbacka noterat en skillnad i trafiken jämfört med i Motala som jag kommer ifrån. Ni följer nämligen en regel som i stort sett ingen bryr sig om i Motala – högerregeln. Nu kanske min känsla är helt felaktig och då får ni ha överseende med min okunskap, men min uppfattning är att när det gäller högerregeln så efterlevs den på ett bra sätt här. Jag har redan blivit framsläppt, när jag kommer från höger, vid fler tillfällen i Kungsbacka på 1,5 vecka än på flera år i Motala. Och det är absolut ingen överdrift. Förhoppningsvis kommer jag fortsätta att bli positivt överraskad i Kungsbacka-trafiken. Det blir så mycket enklare om vi hjälps åt.

Just trafik brukar vara en hett diskuterad fråga. Jag har själv svårt att acceptera chaufförer som yrar omkring och stör trafikrytmen. Och jag ska erkänna att det blir en och annan svordom ibland bakom ratten – vad som blir bättre av det vet jag inte, men sån är jag.  Däremot undviker jag att köra alltför fort. Visst kan jag gasa på lite ibland, men när jag nu börjat pendla så råkar jag titt som tätt på en och annan galning som gasar friskt och utsätter medtrafikanterna för faror. I vissa lägen verkar en del trafikanter känna sig odödliga, framför allt när väglaget innebär att det är direkt ointelligent att köra i 140 när skylten visar 110 och övriga bilar håller runt 90 knyck.

Jag gillar att köra bil och vid två tillfällen har familjen bilat i USA. Det är ett land som är uppbyggt för att köra bil, men trots det kan köerna vara enorma. När vi bilade i Kalifornien var vi både i Los Angeles och San Francisco. Den sistnämnda har nån miljon invånare, medan Los Angeles storstadsområde har en bra bit över tio miljoner invånare. Köerna var smått galna i båda städerna, framför allt i Los Angeles, men det fanns en stor skillnad: inställningen var annorlunda. I San Fransisco fick du ibland tvinga dig in för att byta fil, men i Los Angeles var det ett vänligare klimat. Jag nämnde det för en bekant i Monterey som vi besökte under USA-trippen och han höll med: ”Trafikanterna i San Fran är galna”.

Trevlig helg på er.