Späckad kväll. Julia Esseen, Dahir Abdirahman och Signe Carlsson förbereder en kväll fylld med musik, dans och konst på Löftadalens folkhögskola. På onsdagskvällen den 6 februari fylls salongen på Löftadalens folkhögskola med dans, musik och konst. Syftet är att samla in pengar till ett krisdrabbat Jemen.
– 22 miljoner är drabbade av hungersnöd, varav hälften är barn, säger initiativtagaren Julia Esseen.


 


Sedan 2015 rasar en konflikt i Jemen. Landet som ligger längst ut på den arabiska halvön befinner sig i svår kris, och civila har drabbats hårt. Nu arrangerar elever på Löftadalens folkhögskola i Åsa en konsertkväll med inslag av dans och konst för att samla in pengar till de drabbade.


– Det är ett inbördeskrig som lett till att bland annat sjukhus och skolor har blivit bombade och fått stänga. Det är jättestor hungersnöd och framförallt är barnen hårt drabbade, säger Julia Esseen.Hon studerar själv musikproduktion på skolan, och fick idén efter att först ha sett en länk om katastrofen på sociala medier, läst vidare och känt att de borde göra något på skolan.


– Julia ringde mig och var helt överfylld med energi och kom med den här idén. Och jag kände att den energin måste vi förvalta, säger Dahir Abdirahman som är fritidspedagog och arbetar med deltagarstöd på skolan.


– Vi pitchade idén för att se om det var möjligt och pratade med olika klasser på skolan, och alla älskade idén, fortsätter han.
Fame. Kvällen kommer att bjuda på såväl dans, som musik och konst. Men även loppis. Nu förbereder sig elever på bland annat dans-, singer-songwriter och konstutbildningen inför en helkväll med uppträdanden.


– Vi kommer även att ha loppis. Elever har skänkt konst och hantverk i keramik till exempel. Och alla intäkter går oavkortat till UNICEF som har ett program för att hjälpa barn i Jemen. Vi kände att deras organisation har hög trovärdighet, säger Julia Essen.Och entusiasmen inför konsertkvällen som de valt att kalla Musik för Jemen är stor.


– I stort sett hela skolan är engagerad i detta, säger Dahir Abdirahman. 


Rep. Elever på skolan repar låtar inför konsertkvällen. Men det blir ingen tung kväll menar arrangörerna. Istället ligger fokus på att med energi göra det de är bra på.


– Det blir en hel del musik som artisterna har skrivit själva, men även lite covers, säger JuliaEvenemanget har fri entré och börjar klockan 19.