Vädret idag
Klart
3°C
Prognos november 21, 2018
dag
Mulet
4°C
 

  Gård startar första slakteriet i kommunen

  Verksamheten räknar med att slakta en dag per vecka. Under hösen och runt påsk, när lamm slaktas, kommer det att bli fler tillfällen. Upp till 75 ton slaktvikt per år räknar man med. Arkivfoto: Christina Forlin

   

  Nytt slakteri och vilthanteringsanläggning – Claes-Erik Bergstrand och Emma Bergstrands satsning på gården i Bröndome går vidare.

   

  Sedan många år tillbaka bedriver Claes-Erik och Emma Bergstrand ekologisk produktion av hängmörat nötkött på gården i Bröndome utanför Vallda. Köttet styckas på gården och säljs sedan tre år tillbaka i gårdsbutiken, där även egenodlad grönsaker säljs under det egna varumärket. Nu är paret i startgroparna för nästa satsning – ett slakteri för slakt av nötkreatur och lamm. Dessutom kommer en vilthanteringsanläggning att byggas. Slakteriet tar plats i en av gårdens befintliga byggnader.

  – Det blir en fördel för oss att ha all verksamhet samlad under samma tak, men vi kommer också att kunna slakta åt andra, säger Claes-Erik Bergstrand.

   

  Slakteriet i Bröndome blir det första i kommunen. I dag skickar gården sina djur till framförallt Skövde för slakt. I Halland finns i dag utöver Ginsten AB i Harplinge ett knappt tiotal EU-godkända slakterier kopplade till gårdar. Vad gäller antalet vilthanteringsanläggningar handlar det också om ett knappt tiotal.

   

  Bygglov har beviljats och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd gav nyligen grönt ljus. Två yttranden inkom under tillståndsprocessen från närboende som motsätter sig slakteriplanerna, bland annat med motiveringen att det strider mot vad de uppfattar som kommunens planer att Bröndome ska förbli glesbebyggd jordbruksbygd.

   

  Kommunen ställer en rad krav på försiktighetsåtgärder för slakteriet, bland annat måste transporter till och från anläggningen ske dagtid på vardagar, och omedelbara åtgärder ska sättas in om det uppstår luktstörningar i området.

   

  Varken länsstyrelsen eller Livsmedelsverket har i tillståndsprocessen haft någonting att invända mot verksamheten, som väntas vara igång nästa sommar.

   

  Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

  Nils Jönsson
  Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   ANNONS

   TYCK TILL:

   På fredag är det Black Friday i butikerna, kommer du att passa på att julhandla då?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Tisdag 20 november

   kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10 Dramatiserad sagostund för barn 0-5 år på Åsa bibliotek.

   kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan, Annette Linde. Sallad.

   kl 12–14 Lunchmusik i Släps kyrka med Lasse Nordung, orgel, Mårten Nordhall, sång, och Johannes Landgren, piano/orgel....

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!