Vädret idag
Soligt
17°C
Prognos juni 27, 2019
dag
Mestadels soligt
22°C
 

Gård startar första slakteriet i kommunen

Verksamheten räknar med att slakta en dag per vecka. Under hösen och runt påsk, när lamm slaktas, kommer det att bli fler tillfällen. Upp till 75 ton slaktvikt per år räknar man med. Arkivfoto: Christina Forlin

 

Nytt slakteri och vilthanteringsanläggning – Claes-Erik Bergstrand och Emma Bergstrands satsning på gården i Bröndome går vidare.

 

Sedan många år tillbaka bedriver Claes-Erik och Emma Bergstrand ekologisk produktion av hängmörat nötkött på gården i Bröndome utanför Vallda. Köttet styckas på gården och säljs sedan tre år tillbaka i gårdsbutiken, där även egenodlad grönsaker säljs under det egna varumärket. Nu är paret i startgroparna för nästa satsning – ett slakteri för slakt av nötkreatur och lamm. Dessutom kommer en vilthanteringsanläggning att byggas. Slakteriet tar plats i en av gårdens befintliga byggnader.

– Det blir en fördel för oss att ha all verksamhet samlad under samma tak, men vi kommer också att kunna slakta åt andra, säger Claes-Erik Bergstrand.

 

Slakteriet i Bröndome blir det första i kommunen. I dag skickar gården sina djur till framförallt Skövde för slakt. I Halland finns i dag utöver Ginsten AB i Harplinge ett knappt tiotal EU-godkända slakterier kopplade till gårdar. Vad gäller antalet vilthanteringsanläggningar handlar det också om ett knappt tiotal.

 

Bygglov har beviljats och kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd gav nyligen grönt ljus. Två yttranden inkom under tillståndsprocessen från närboende som motsätter sig slakteriplanerna, bland annat med motiveringen att det strider mot vad de uppfattar som kommunens planer att Bröndome ska förbli glesbebyggd jordbruksbygd.

 

Kommunen ställer en rad krav på försiktighetsåtgärder för slakteriet, bland annat måste transporter till och från anläggningen ske dagtid på vardagar, och omedelbara åtgärder ska sättas in om det uppstår luktstörningar i området.

 

Varken länsstyrelsen eller Livsmedelsverket har i tillståndsprocessen haft någonting att invända mot verksamheten, som väntas vara igång nästa sommar.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 25 juni

Kl 10.30 Dramatiserad barnvisning på Tjolöholms slott. 

Kl 12–13.30 Tisdags-träff i Varlakyrkan. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 19-20 Sommargympa på gräsmattan bakom församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Arr: Onsala gymnastikförening och Onsala församling.

Onsdag 26 juni

Kl 11–12.30 Senior i Kungsbacka/träffpunkterna anordnar bingo på Mötesplats...

Läs Mer

Så här funkar eNH!