Annons

Gammal stuga blir som ny – Jonah fixar jobbet själv

Elva år gammal är Jonah Söderberg en fullfjädrad hantverkare.
Sedan i somras har han jobbat för fullt med att renovera en gammal gäststuga på tomten.
– Men den roligaste delen är att inreda, säger han.

Nyheter | 28 Februari 2021 21:30

När Jonah började jobba med stugan var den fullproppad med bråte. sedan dess har han både röjt ur den och rivit ner gamla slitna ytskikt. Många turer till tippen har det också blivit.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Familjen Söderberg bor bredvid Varbergsvägen, strax före Åsa. Tomten är stor, och tur är väl det! För är det något som Jonah (och lillasyster Esther) gillar så är det olika byggprojekt. Det gamla fallfärdiga växthuset är förvandlat till ett skogshus med brädor på väggarna och mossa på marken, upp längs en bergsknalle bakom huset leder en snickrad trästig till en utsiktsplats med plattform i trä och fasta möbler med utsikt över hela dalgången och den gamla jordkällaren har ett anslag med detektivbyrå på dörren.

Möjligen har de tidigare byggena nu börjat bli lite sjaviga. Sedan i somras är det nämligen ett annat projekt som har lagt beslag på Jonahs hela intresse.

Familjen Söderberg, Jonah, Esther, Rachel, Johan och minstingen Aaron har bott på gården i knappt tio år. Gäststugan längst bak i trädgården var en gång i tiden sommarnöje för en hel familj, nu ger Jonah den nytt liv som spelstuga.

Längst bak i trädgården ligger den gamla gäststugan. Rödmålade eternitväggar ute, ett rum och kök inne. Där har Jonah tillbringar varje ledig stund sedan i somras.

– Jag brukar gå hit och jobba en stund före skolan och sedan när jag kommer hem, säger Jonah medan han visar runt.

– Ja, en gång jobbade du så länge att du missade skolbussen så att jag fick köra dig till skolan! fyller mamma Rachel Söderberg i.

När stugan är färdigrenoverad planerar Jonah att ha den som spelstuga.

När Jonah började var stugan fullproppad med gammal bråte. Sedan dess har han slitit och släpat, just nu står vem vet vilket släp i ordningen med skräp framför huset, redo att köras till återvinningen tillsammans med pappa Johan.

Mamma, pappa, lillasyster och mormor hjälper till lite då och då, men det mesta gör Jonah själv. Han har rivit ner tapeter och skrubbat golv, i somras grävde han ner nya elledningar till gäststugan från huset och han har satt in lampor som han kan kan styra med en app inifrån sitt rum. I stugans stora rum är han till hälften klar med med att isolera väggarna och sedan ska golvet slipas.

– I slöjden i skolan håller jag också på och gör en ny fönsterkarm istället för en som gått sönder.

Listan på allt Jonah redan hunnit med är lång.

Efterlyste på Facebook

Men det tar inte bara tid att renovera en hel stuga, det krävs rätt mycket material också. Så för ett tag sedan la Rachel ut en efterlysning på Facebook, för att sonen skulle kunna fortsätta jobba med sitt projekt.

– Det var flera som hörde av sig så vi åkte runt i Åsa och Frillesås och hämtade både byggmaterial och verktyg. Det var till exempel en man som själv snickrat mycket när han var i Jonahs ålder, och som nog kände igen sig lite, säger Johan.

Till sommaren planerar Jonah att vara klar med själva renoveringsjobbet. Sedan väntar inredningen, och det vet  han redan hur den ska se ut.

– Det ska vara vita väggar. Sedan ska det vara en hörnsoffa, soffbord och tv i det stora rummet och i köket vill jag ha kyl, bord och ett skåp. Sedan ska jag använda huset som spelstuga, säger Jonah.

Vad är favoritspelet då? Jonah bara pekar på emblemet på sin mössa när han får frågan. Minecraft. Spelet där man bygger saker.

Lillasyster Esther gillar också att fixa. Förutom olika projekt tillsammans med brorsan, håller hon på och ställer i ordning en myshörna inne i den gamla ladugården tillsammans med en kompis.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Många vårstädar hemma – så undviker du kö på tippen

Nyheter Den senaste tiden har det varit rusning till kommunens återvinningscentraler på helgerna. Corona-begränsningar och vackert vårväder innebä...

Debatt: Mår illa av all plast

Debatt Det var en glädje att konstatera att återvinningen försvunnit från Särö centrum, av den anledningen att ...

Långa köer till återvinningen

Miljö och natur Det är populärt att rensa och slänga skräp. Vid vissa tider är köerna till återvinningscentralerna så ...
Annons