27 Maj 2020 11:25 | Daniel Blomqvist

För ett litet tag sedan var jag hemma hos mina föräldrar. Ganska länge hade min mor bett mig att ta tag i gamla saker som sparats genom åren, och i sann uppskjutaranda hade jag lika länge lyckats komma undan uppgiften. Men den här gången blev jag överrumplad.
Sittandes vid köksbordet med en smörgås och en kopp kaffe damp det plötsligt ner en klusterbomb med papper, foton, nån gammal pärm med diplom, och annat som legat arkiverat i lådorna.

Historiska dokument

När dammet från attacken lagt sig avtecknades diverse kuriösa historiska dokument tillika fragment, ur mitt liv. Det var ändå lite trevligt. Gamla teckningar och skoluppsatser vittnade om ungdomliga försök till konstnärlighet och litterära grepp. Men som icke atlet fanns det annat som gladde mer: 1987 kom jag tvåa i en slalomtävling i Grövelsjön. Vinsten – en blå kåsa.

De flesta av de för världshistorien sannolikt högst obetydliga dokumenten, gicks igenom och sorterades. Vissa bedömdes till och med så obetydliga att de åkte i papperskorgen. Andra packades ned i en väska.
Några fick dock äran att återgå till samtiden. Bland annat ett kompendium samt ett par gamla handskrivna inlämningsuppgifter i grundläggande vetenskapsteori från min första termin på Göteborgs universitet. Dessa tog jag med mig hem till min lägenhet.

Relevant upptäckt

En ganska intressant och för samtiden relevant upptäckt, var att en av tentorna jag hittat behandlade en vetenskaplig kontrovers, rörande när en människa kan eller bör dödförklaras.
Men det intressanta var inte exemplet, utan temat. Ett vanligt tillvägagångssätt inom fältet vetenskapsteori är just att studera vetenskapliga kontroverser.
Varför då? kan man undra.
Förklaringarna är många – men några är att det ofta finns såväl etiska och juridiska argument vid sidan av de rent medicinska. Att forskare, forskningssinstitutioner och andra aktörer i samhället hamnar i oenighet, eller rentav på kollisionskurs med varandra, är inte särskilt ovanligt. Dessutom står ofta gamla och inarbetade teorier starka mot nya, kanske högst relevanta, men mer outforskade i praktiken.

Många åsikter

Vi befinner oss just nu i en situation som ingen har varit med om tidigare. Och åsikterna är många. Känslor, erfarenheter, fakta, påståenden, rykten… Hur sållar man? Och vad ska man tro? Framtiden får utvisa vad som var rätt eller fel, säger många. Det är förmodligen sant.
Att sitta lugnt i båten brukar dock vara en god idé, även när det stormar. Men det är inte alltid så lätt. Fast den som kommer i land helskinnad kan förhoppningsvis dra lärdom av färden. När kontroverserna lagt sig – om de gör så – så har vi kanske blivit lite klokare.