Annons

"Fri fart" på E6 – 100 körkort omhändertogs

Hastigheterna på våra vägar är rent hejdlösa. När Polisen i Väst nyligen hade hastighetskampanj omhändertogs 100 körkort på bara åtta dagar. Nu vädjar såväl Polisen och Trafikverket, som vägentreprenören Svevia om sänkta hastigheter.

Trafik | 13 Juli 2020 20:02

Det går för fort på våra vägar, och förbi våra vägarbetsplatser. Nu vädjar både polisen och Trafikverket om sänkt hastighet.

FOTO: Kerstin Ericsson/Trafikverket

SÅ KÖR DU SÄKRARE

Var ute i god tid

Håll hastigheten och följ skyltningar

Håll avstånd till dina medtrafikanter

Fokusera på trafiken och håll blicken fäst långt framför dig

Var rädda om varandra

Källa: Trafikverket

Allt fler kör allt fortare på våra vägar. Det har man inte minst blivit påmind om på sommarens vägarbetsplatser.

Med livet som insats

Många är de vägarbetare som i dagsläget bokstavligt talat går till jobbet med livet som insats.

I början av sommaren hände det som inte får hända. En vägarbetare blev påkörd på väg 158.

Det fick Polisen i Väst att reagera. Med anledning av olyckan genomfördes nyligen en åtta dagar lång regional hastighetskampanj, på bland annat E6 söder om Göteborg.

100 körkort omhändertogs

Resultatet blev minst sagt nedslående. Mängder av fortkörare bötfälldes. Så många som 100 av dem klockades i så höga hastigheter att deras körkort omhändertogs på plats.

– Hastighetsöverträdelserna är generellt oerhört stora – det krävs att man kör mins 31 km/h över tillåten hastighet för att vi ska omhänderta körkortet. Många bilförare tar ingen hänsyn till vägarbetarna, varken när det gäller deras säkerhet eller arbetsmiljö. Men för vägarbetarna innebär höga hastigheter en livsfara, skriver polisen i Väst i ett pressmeddelande.

”Ett respektlöst beteende”

Problemen bekräftas av Rasmus Olsson, tf platschef hos vägentreprenören Svevia, som har många uppdrag åt svenska Trafikverket.

– Ingen vill ha ett arbete där man riskerar sitt liv eller har stor risk för att skada sig allvarligt. Vi upplever ett respektlöst beteende från vissa trafikanter, det körs fort och nära och varningar och restriktioner respekteras inte. Det utgör en fara för alla på vägen, säger han.

”En av de främsta riskerna”

Även statliga Trafikverket vädjar om bättre vett i semestertrafiken. Särskilt gäller detta vid passage av vägarbeten.

– Arbeten genomförs för att skapa säkrare och framkomliga vägar, men under tiden som vi arbetar begränsar vi ofta framkomligheten just för att kunna genomföra arbetet samt av säkerhetsskäl. Hastighetsefterlevnaden vid vägarbeten är låg och en av de främsta riskerna för allvarliga olyckor, säger Annika Canaki – distriktschef underhåll Syd, Trafikverket.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

DEBATT: Respektera hastigheten på Hällingsjövägen

Debatt NÄR MAN BOR i ett litet samhälle där hastighetsbegränsningen är 50 km/h i några hundra ...

Person påkörd av lastbil

Blåljus En fotgängare har blivit påkörd av en lastbil på E6, riktning söderut Olyckan inträffade strax ...

Vitt skilda synsätt kring krogstängning: ”Allvarliga brister”

Nyheter Allvarliga brister i ordning och alkoholservering motiverar beslutet att dra in alkoholtillståndet för Restaurang Södra och nattklubben ...
Annons