Annons

Fotbollsintegration uppmärksammas

Två år har gått sedan Christoffer Lööfs Facebook-inlägg.

Det har varit två säsonger av fotbollsspelande för ensamkommande barn. Nu är initiativtagarna Christoffer Lööf och Christian Darvas finalister till Guldhanden.
Sport | 08 December 2017 09:31

Två år har gått sedan Christoffer Lööfs Facebook-inlägg.

Det har varit två säsonger av fotbollsspelande för ensamkommande barn. Nu är initiativtagarna Christoffer Lööf och Christian Darvas finalister till Guldhanden.

 

– Kom djupare ner!

Christoffer Lööf instruerar de fem tappra som dykt upp den här onsdagskvällen.

Det har snart gått två år sedan han plitade ner ett Facebookinlägg där han sökte efter fotbollsutrustning. Efter att ha sett ilskan från omgivningen när det meddelades att Onsala herrgård skulle bli ett hem för ensamkommande barn så bestämde han sig för att göra något. Med sin bakgrund som tränare i fotboll så blev det ett naturligt val – Framtidslaget bildades.

 

Onsdagar har varit den heliga träningsdagen sedan starten och numera är det även inomhusträning på lördagskvällar. Han fick från starten med sig Christian Darvas – tillsammans har de hållit i träningarna för ensamkommande i ur och skur, och som denna decemberkväll tillsammans med fem fotbollsspelare i åtta grader på ett upplyst Rydets IP.

– Vi gör det för att de är roligt. Vi får något tillbaka. Man får en skön gruppgemenskap i ett lag men här blir det annorlunda. Man märker att det uppskattas på ett helt annat sätt. De åker en timme eller en och en halv för att komma till en träning. Det i sig är motiverande för mig att komma ner, säger Christoffer Lööf.

 

De uppskattar att ett hundratal olika spelare har dykt upp – när Onsala herrgårds boende lades ner väcktes frågor. Var det över nu? Men killarna har fortsatt att komma, från Älvängen i Ale kommun i norr till Horred i öster. Innan de börjar har de ingen aning om hur många som kommer att dyka upp, det är lite av en skräckblandad förtjusning, berättar de.

Nu kan tränarna prisas för sitt engagemang och arbete. Stiftelsen Sverige United delar ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Elva finalister har nominerats, däribland Onsaladuon. I prispotten finns sammanlagt 100 000 kronor.

Samtliga finalister är nominerade för att de med fotbollen som verktyg har gjort en integrationsinsats. När Christian Darvas fick reda på att de var finalister sa han:

– Vad vi gör egentligen? Vi går bara ner och tränar. 

– När man ser att de fortsätter att komma trots att de bor långt bort så förstår man att det är uppskattat, säger kollegan. 

Vad krävs för att ni ska fortsätta?

– Att de fortsätter att komma, säger Christoffer Lööf.  

– Det är vad det hänger på. Så länge de kommer så kommer vi att köra, det är svårt att sluta om de vill. Det hade jag inte kunnat göra, Christian Darvas.

Vem som vinner stipendierna avgörs den 15 februari på Sverige Uniteds galakväll som kommer att ledas av Carolina Klüft.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skadan som orsakar oro

Fotboll När ställningen var 1–1 i den första halvleken blev Lindomes lagkapten Hannes Nordström liggandes på planen med ...

Delad pott i heta derbyt

Fotboll Ett intensivt derby utspelade sig på Lindevi under fredagskvällen då Lindome Gif tog emot Utsikten från Göteborg. ...

Villan i Onsala med historiska inslag

Nyheter Den 146 kvadratmeter stora villan på Vassmustavägen 10 i Onsala ägs av Peter Ekman och innehåller detaljer från så...
Annons