FOTBOLL 2022-04-22 KL. 14:00

Två trotjänare står öga mot öga i derbyt

Av Eric Andersson

Viktor Glaerum gjorde sin första seniormatch för Tölö IF 2012. Samma år debuterade Joel Palmquist för dåvarande division fem-klubben Onsala BK. Tio år senare står de på varsin sida i kommunens första division 2-derby sedan millennieskiftet.

Två trotjänare står öga mot öga i derbyt
På söndag möts Viktor Glaerum och Joel Palmquist i kommunens första division 2-derby sedan 1998. Foto: Eric Andersson

Vi backar bandet till 2012. Prinsessan Estelle föds, Loreen vinner Eurovision Song Contest med låten Euphoria och Håkan Juholt hoppar av partiledaruppdraget för socialemokraterna. Ungefär samtidigt som iPhone 5 börjar säljas i butikerna gör Viktor Glaerum sitt första framträdande i seniorsammanhang för Tölö IF.

– Mina första år var helt okej och vi kvalade till division 3. Efter det hade vi ambitioner att bli ett topplag men det blev allt som oftast pannkaka. När sedan stommen i laget (Gustav Lundgren, Adam Fogelblad och Johan Jarnvik) lämnade för Onsala blev det en väldigt stor omställning, säger Viktor Glaerum.

Viktor Glaerum själv blev kvar i Tölö ytterligare tre säsonger innan även han under en säsong testade lyckan i Onsala BK som precis tagit klivet upp till division två.

Kan du ångra att du gjorde det där året i Onsala?
– Nu i efterhand kan jag ångra det lite och det var ingen jättelyckad sejour. Samtidigt tror jag att det var nyttigt för både mig och Tölö att börja om på något sätt.

Varför blev det bara ett år?
– Jakob (Carnebratt) drog ihop ett gäng spelare och Tölö fick ihop ett riktigt bra lag och den resan ville jag vara med på. Sedan hittade jag och Tim (Gustafsson) varandra under året i Onsala och vi satt väl i lite samma situation där och bestämde oss för att lämna.

Sedan återkomsten till Tölö inför säsongen 2020 är det en enda stor framångssaga. Efter två raka seriesegrar spelar Tölö IF division 2-fotboll för första gången i klubbens historia.

– Vi har haft kontinuitet i spelartruppen, stommen är ungefär densamma som när vi låg i fyran. Sedan har vi haft två bra tränare i Jakob Carnebratt och Arian Faily, säger Viktor Glaerum.

Trettionde derbyt

Söndagens derby blir Viktor Glaerums trettionde i Tölötröjan. En siffra ingen annan spelare är i närheten av att kunna matcha. I motståndarlaget Onsala BK är det Joel Palmquist som har mest derbyerfarenhet med sina tolv. Det är också en spelare som varit med länge. När Joel Palmquist blev uppflyttad till Onsalas seniorlag var det division fem-fotboll och ett lag som var långt ifrån det OBK förknippas med idag.

– Vi hade det riktigt tufft på den tiden och var underdog i de flesta matcherna, framförallt mot de andra lagen i kommunen. Det var alltid mycket snack inför om att nu jävlar ska vi vinna, men det hände aldrig, säger Joel Palmquist som bara vunnit två av sina tolv derbymatcher.

Efter ett par säsongers harvande i de lägre divisionerna med Onsala gick flyttlasset till Varbergs Bois i superettan. Där blev det 60 matcher fördelat på tre säsonger innan klubbytet till division 1-klubben Ljungskile SK. Sejouren där blev ettårig och inför säsongen 2020 återvände Joel Palmquist till moderklubben. Då hade det hänt en del sedan han lämnade 2014.

– Det är otroligt stor skillnad. När jag lämnade var det många äldre spelare och 40-åriga ”Miljonmange” (Magnus Nilsson Allén, tidigare OBK-spelare) var den stora stjärnan. Så är det inte riktigt längre utan nu har vi ett väldigt ungt lag och spelar en helt annan fotboll, förklarar Palmquist.

”Det är mitt derby”


På söndag står Joel Palmquist och Viktor Glaerum öga mot öga i kommunens första division 2-derby sedan Åsa IF och IFK Fjärås kamperade i samma serie 1998.

– Jag har inte haft någon riktig derbykänsla på många år så det ska bli otroligt roligt. Ända sedan jag var liten har Tölö–Onsala varit mitt derby och den matchen man brinner extra för. Att det nu är på division 2-nivå mellan två riktigt bra lag gör det extra speciellt, säger Joel Palmquist.

Gräsmattan ser inte kanon ut här på Hamravallen, gynnar det något lag?
– Bägge lagen vill spela ganska liknande fotboll, sedan får man väl erkänna att Onsala kanske har kommit lite längre i sin process. Men det är skönt för oss att komma hem till Hamravallen. Redan på måndagsträningen märkte man att det är en helt annan känsla här jämfört med Tingbergsvallen, säger Viktor Glaerum.

Joel Palmquist är medveten om att pressen ligger på Onsala och att det är Tölö som har allt att vinna.

– Vi har allt att förlora vilket triggar mig ännu mer och jag vet att många i truppen känner likadant. Jag tycker att vi är det bättre laget och bättre på alla punkter egentligen, säger Joel Palmquist.

– Upp till bevis, flikar Viktor Glaerum in.

Joel Palmquist i Onsala BK:
Debut: 2012
Antal seriematcher: 57
Derbystatistik: 12 derbyn (2 segrar, 1 oavgjord och 9 förluster)
Senaste derbyseger: 29 september 2012 mot Åsa IF.

Viktor Glaerum i Tölö IF:
Debut: 2012
Antal seriematcher: 141
Derbystatistik: 29 derbyn (10 segrar, 8 oavgjorda och 11 förluster)
Senaste derbyseger: 19 september 2020 mot Åsa IF.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.