FOTBOLL 2022-06-17 KL. 21:46

Tidig utvisning blev avgörande – Fjärås vann derbyt

Av Eric Andersson

Efter en tidig Kungsbacka City-utvisning vann IFK Fjärås det viktiga sexpoängsderbyt och hakar därmed på i tabelltoppen. Men det satt långt inne mot ett Kungsbacka City som kämpade febrilt matchen igenom.
– En suverän jävla laginsats, säger Markus Andersson, mittback i IFK Fjärås.

IFK Fjärås jublade efter sitt andra mål. Foto: Eric Andersson

Det vankades derby i herrfyrans tionde omgång mellan två lag som båda jagar serieledande IF Böljan. Inför matchen hade Kungsbacka City spelat ihop tre poäng mer än IFK Fjärås vilket gjorde derbyt till en sexpoängsmatch där Fjärås var mer eller mindre piskat att vinna för att haka på i toppen.

Redan från avspark bjöds det på stor underhållning där spelet böljade fram och tillbaka. Kungsbacka City vaskade fram de vassaste målchanserna inledningsvis där Nicolas Sandberg först avlossade ett volleyskott som räddades. Kort därpå testade Philip Salomonsson lyckan från snäv vinkel, men bollen smet strax utanför stolpen.

Men efter drygt en kvart spelad inträffade det som skulle sätta prägel på resten av matchen. Fjäråsanfallaren Hugo Frivold löpte sig fri från backlinjen, Robin Eriksson rev ner honom och domaren drog upp det röda kortet.

Det var ett fysiskt derby på en våt gräsmatta som bjöd in till glidtacklingar.

Bara minuter efter utvisningen tog IFK Fjärås ledningen genom ett riktigt vackert mål. Jonathan Gunnarsson fick bollen en bit utanför straffområdet, klev in i banan och avslutade distinkt i Sebastian Fricks första hörn.

Efter utvisningen var det IFK Fjärås som hade både bollinnehav och målchanser. Kungsbacka City fick lägga stora delar av sin energi på att försvara och titt som tätt sticka upp och hota med kvicka kontringar.
– Vi kände att vi hade lägen att döda matchen redan i första halvlek. Men det var aldrig något snack om att backa hem och bevaka utan vi siktade på att göra fler mål och avgöra matchen, säger Fjäråsmittbacken Markus Andersson.

Bud på fler mål hade IFK Fjärås även under den andra halvleken men det hade Kungsbacka City också. Både Nicolas Sandberg och Tobias Johansson avlossade från distans och testade Albin Robertsson i bortamålet.

Trots att det inte saknades målchanser åt något håll skulle det dröja till sista kvarten innan publiken fick se nästa mål. Efter en rörig situation på en hörna forcerade Filip Jungevi in 0–2 till IFK Fjärås som också blev slutresultatet.
– En suverän jävla laginsats. Vi har spelat mycket oavgjort så det här var väldigt behövligt för gruppen. Alla jobbar och sliter, vissa får kliva av skadade men gubbarna som kommer in gör det lika bra, säger Markus Andersson.

Hur avgörande blev det tidiga röda kortet?
– Det hjälper till, så klart. Vi får äga bollen mycket och det vill vi göra.

Viktig seger för att inte släppa iväg de andra topplagen?
– Absolut. Vi har bara förlorat en match hittills men det är för många kryss hittills. Den här segern kommer hjälpa oss de sista tre matcherna innan uppehållet. Vi ska jobba på stenhårt och hänga på Böljan i toppen.

IFK Fjärås firade de tre poängen tillsammans med bortaklacken.

Matchfakta: Division 4
Kungsbacka City – IFK Fjärås 0 – 2 (0–1)
0–1 (21) Jonathan Gunnarsson, 0–2 (74) Filip Jungevi