FOTBOLL 2022-05-08 KL. 16:47

Segertåget fortsätter

Av Carl Schöndell

Onsala BK tog under lördagen sin fjärde raka seger. Det efter en stekhet Ellinor Jonsson, som gjorde sitt femte och sjätte mål för säsongen, bjudit på briljans två gånger om.
– Det känns bra och jag har kommit in bra i laget, säger segerskytten.

Segersvit. Ellinor Jonsson gjorde båda målen när Onsala BK hemmaslog IFK Värnamo. FOTO: Carl Schöndell

Fotboll divison 1: Onsala BK – IFK Värnamo 2–1 (1–0)
När femman mot sexan möttes på Rydets IP var det en jämn tillställning där båda lagen hade många målchanser. Men när Onsala BK tog tag i taktpinnen i mitten av den första halvleken och Ellinor Jonsson blev fenomenalt frispelad av kollegan Ida Cederberg så var hon aldrig nära att missa. Efter en kroppsligt och diskret skottfint kunde hon enkelt placera bollen vid sidan av målvakten.
– Det är lite av min specialitet kan man säga, jag brukar göra den när jag kommer fram, säger en nöjd Ellinor Jonsson.
En hyfsad passning också?
– Ja verkligen det var en perfekt passning som jag bara kunde ta med mig och lägga in, säger hon.

OBK var inne i en bra period, mittfältet dominerades av Lisa Fureh och Kapten Linn Mörfeldt. Men när pausvilan var nära så var det istället Värnamo som skulle få in bollen i mål. Men till Onsalas fördel, så räddades man av att hjulet vid målets stolprot skickade ut bollen igen.
– Det var tur att vi fick med oss den. Vi hade nog blivit lika arga som dem om det hänt oss, säger Jonsson.

När lagen vandrade ut i den gassande solen i den andra halvek var det återigen en väldigt jämn fotbollsmatch. Båda lagen skapade sina målchanser men det var bortalaget som kunde kvittera efter 56 minuter trots storspel från Lovisa Fornstedt i det vitblåa målet.

Avbräck

Skador på först Ida Cedergren i Onsala och sen målskytten Sefika Muratovic i Värnamo gjorde att matchen kom av sig en del och lagen fick snacka ihop sig.

Uppehållen verkade gynna OBK mest som vid flera tillfällen hittade ytor att löpa på. Men det var vid en återerövring på offensiv planhalva som vinstmålet skulle komma. Bollen hittade fram till en lite väl omarkerad Ellionor Jonsson som utnyttjade målvaktens dåliga position och enkelt kunde placera in bollen från 20-25 meter.
– Jag fick en bra passning och var fri. Det var bara vända upp och skjuta och det gick ju bra, säger Jonsson.

Den kvarstående tiden präglades av mer chansartat spel från bortalaget som slog allt fler längre bollar. Och när 90 minuter hade gått så återstod det sju minuter på domarens klocka. Panikrensningar blandat med trötta huvuden i Onsala gjorde att Värnamo kunde etablera ett stort tryck. Men hemmalaget höll ut och lyckades därmed ta sin fjärde raka seger.
– Vi blev stressade och man vill gärna hålla ledningen. Jag ville bara att vi skulle få ut bollen från straffområdet och skjuta den så långt som möjligt, säger Jonsson.
När ska den här segersviten sluta?
– Det hoppas jag den aldrig gör, säger Jonsson och skrattar.
Hon fortsätter:
– Men det är svingött, förra året vann jag två matcher i Qviding så det känns väldigt bra att få fyra vinster, säger hon.
Känner ni att ni kan matcha lagen i division 1?
– Ja jag tror vi kan matcha dem. Vi känner inte så mycket att vi är nykomlingar, inte längre iallafall. Vi börjar få självförtroende och vinna matcher, säger Jonsson.

Matchfakta Onsala BK – IFK Värnamo 2 – 1 (1–0)
1–0 (40) Ellinor Jonsson, 1–1 (57), 2–1 (73) Ellinor Jonsson