FOTBOLL 2021-12-04 KL. 16:00

Profilen lägger av – för att starta nästa kapitel

Av Oliver Marshall

Bortsett från en säsong i IFK Göteborg har Christoffer Nogueira vigt sitt fotbollsliv helt och hållet åt Onsala BK. Det kommer han fortsätta göra, men framöver kommer 27-åringen göra det vid sidan av planen istället för på den.

Profilen lägger av – för att starta nästa kapitel
Christoffer Nogueira blickar ut mot Rydets IP, där han inte längre kommer figurera som spelare. Foto: Oliver Marshall

Matchen mot Husqvarna i den sista omgången blev trotjänarens sista i Onsalatröjan. 27 år ung väljer han att lägga skorna på hyllan.
– Det är dags. Jag har känt ett tag att det inte är lika roligt längre att komma ner till träningar och matcher. Jag spelar fotboll med mycket känslor och det är vinna som är grejen för mig. Men det har försvunnit lite och jag har inte blivit lika påverkad av matcherna, vilket har stört mig, säger Nogueira.

Beslutet har vuxit fram, men det var efter en match borta mot Tord i slutet av augusti som det definitiva beslutet togs.
– Jag bara fick en känsla att: "Nej, jag är klar nu." Jag ringde "CG" (Christoffer Gustafsson) dagen efter matchen och sa att vi behövde snacka. Det kom inte som en chock för honom heller, säger Nogueira.

Men först skulle säsongen avslutas med laget, där bland annat cupmatchen mot Malmö FF fanns kvar som ett roligt äventyr. När han nu lägger upp skorna på hyllan gör han det på riktigt. Att spela med en annan klubb i kommunen är inte aktuellt för Onsalaikonen.
– Nej, det kommer inte ske, så enkelt är det. Det skulle vara om det blir korpen eller något, men inte i någon annan klubb, säger han.




Gjort en resa
Christoffer Nogueira kan se tillbaka på sin tid i moderklubben med stolthet. När han tog klivet in i A–truppen var laget någon helt annanstans än i dagsläget.
– Jag tror vi var sämst i kommunen när jag först började träna med A–laget, säger han.

Proffsdrömmarna försvann för ett par år sedan, istället har fokus legat på att ta sig så långt som möjligt med OBK i seriesystemet.
– Jag har alltid känt att jag inte kommer hålla på länge. De senaste fem åren har mitt fokus legat på att ta mig så långt som möjligt med Onsala BK.

Resan för Nogueira stannar i division två, och han ser nu ett lag där en generationsväxling kan bli aktuell.
– Vi får se vad som händer med laget. Jag vet att jag inte är den enda som känt att detta var sista chansen att vinna division två med just detta gänget. Mina gubbar i laget har ju successivt försvunnit, nu är det nog bara "Vigge" (Victor Andersson) jag spelat med sedan jag kom upp, säger han.

Saknar rivaliteten
Kärleken till Onsala har alltid funnits där, men den har vuxit sig starkare med åren. Christoffer Nogueira bor inte långt från Rydet, där han befunnit sig i stort sätt varje dag det senaste året.
– Jag vet inte varför bandet till klubben blivit så starkt. Jag trivs väldigt bra här ute, så det har blivit så, och man har ju skapat och byggt upp det själv. Jag har alltid velat bygga upp en klubbkänsla och en rivalitet där man inte tycker om något annat, säger han.

Just klubbkänslor är något han tycker har saknats lite i den lokala fotbollen.
– Det har släppt lite, och jag tycker det är tråkigt. Nu kommer Tölö upp till tvåan och det ska vara lite mer rivalitet kan jag tycka, så det blir lite hype kring derbyna. De proffsspelarna jag alltid tyckt om har varit lojala till sina klubbar, säger Nogueira.
Vilka är det?
– Jag håller på Real Madrid, och en sådan som Raul såg jag upp till. Eller Marcelo givetvis, vänsterback. Jag gillar spelare som stannar länge och gillar klubbmärket.




Nya kapitlet
Tillsammans med kompisen Calvin Soberon är det nu dags att fortsätta fotbollsresan i Onsala BK. Duon ska leda Onsalas herrjuniorer, och på så sätt fortsätta påverka A-laget, men från ett annat håll.
– Det är kul, för jag får jobba med CG (Christoffer Gustafsson) på ett annat sätt och med Calvin som är en av mina bästa kompisar. Vi har sagt att vi ska träna tillsammans någon gång och man vill ju se hur långt man kan nå.

Att avsluta spelarkarriären ser trotjänaren därför inte som ett avslut.
– Nej, jag går i pension tidigt för att kunna satsa mer. Det finns många möjligheter inom ledarskap också och jag vill sluta spela tidigt för att kunna satsa, säger han och fortsätter:
– Fotbollen har jag inte tröttnat på och verkligen inte Onsala BK.

Som ung spelare i Onsala lyfter Nogueira fram Tomas Johansson Lima (numera Löftadalen) som en viktig ledargestalt för honom själv i början.
– Jag kom upp ganska ensam och en person som Lima var viktig för mig i början. Utan att göra något speciellt så fick han alla att trivas. Det var krav men samtidigt lek, man fick chansen att göra sin grej, säger han.
Nogueira har hämtat mycket inspiration från den före detta Onsalaspelaren vad gäller inställning kring träning och match. Men han tror sig inte ha kunnat implemetera samma inkluderande ledarstil mot yngre spelare som aktiv.
– Jag är inte tillräckligt trevlig för det på planen, Lima är mycket trevligare. Han är mer inkluderande mot nya på träningar. Jag vill tro att jag är en go gubbe utanför men det är vinna till varje pris på planen, säger han.
Som tränare då?
– Då är jag mer som jag är utanför planen. Väldigt mycket lugnare än jag trodde jag skulle vara.

Fakta: Christoffer Nogueira
Född: 1994
Familj: Mamma, pappa, syster och flickvän
Bor: Onsala
Intressen: Idrott generellt. Men cykling är en favorit, det är kul att titta på. Jag har kollat Tour de France i 15 år, sedan jag var 12. Man blev ju lite ledsen när Lance Armstrong var dopad, det var min gubbe.
Ser helst: Ska jag välja sport och allt finns tillgängligt är det cykling. Annars kollar jag väldigt mycket serier.
Lyssnar på: Ingen musik, inga poddar, ingenting. Ljudböcker kan jag lyssna på.

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.