FOTBOLL 2021-11-01 KL. 12:03

Målkalas och livsviktig seger

Av Carl Schöndell

Det tog inte många minuter för Lindome att sätta sig själva i en prekär situation. Efter fyra minuter hade bortalaget tagit ledningen. Men just denna dag fanns det inget som kunde stoppa dem.
– Offensivt fungerade det bra, säger tränaren Adam Ekblad.

Det tidiga underläget omvandlades till en totalkross av Assyriska. Och Lindomes chanser till fortsatt spel i division 1 lever.

Det handlade om livsviktiga poäng i bottenstriden i ettans södra division när Lindome tog emot Assyriska. Lindome kom från fyra raka förluster och på andra sidan stod bottenkonkurrenten Assyriska IK, som inför matchen hade fyra poäng mer än de svartvita.
Och det såg tidigt ut att bli en mardrömseftermiddag för hemmalaget, som efter bara fyra minuter släppte in matchens första mål på en kontring.
– När de kontrar in 1–0 så tänker man vad fan. Men vi fortsätter bra offensivt i hela halvleken och maler ner dem, säger Ekblad.

Och istället för panik så visade Lindome att de trots situationen man befinner sig i, har ett grundspel som man är bekväma med.
– Det skulle jag säga, vi är trygga i vårt sätt att spela och behåller oss till matchplanen. Idag var det kul att se att det blev lite islossning också, säger Ekblad.

Anfallaren Robert Lipovac hittade en yta centralt i planen och drev själv bollen långt in på Assyriskas planhalva och kunde tillsammans med Hampus Furublad kombinera sig igenom Assyriska försvaret. Furublad hittade i sin tur en fristående Alexander Nilsson, som kunde göra det förlösande kvitteringsmålet.
– I dag får vi ut det vi vill. Vi löper mer i djupled än vad vi gjort det senaste och spelar in rätt bollar, säger Ekblad.

Många mål

Och när väl kvitteringen kommit så handlade egentligen allt om hur många mål det skulle bli, istället för vilka som skulle vinna matchen.
Lipovac som var hjärnan bakom kvitteringsmålet fick sedan agera målskytt när Hampus Furublad jagade efter en boll som alla trodde skulle gå ur spel. Furublad hittade en fristående Lipovac som enkelt kunde raka in ledningsmålet.
– Det är ditt mål! Skanderades till Furublad i den målfirande klungan.

Lindome hann med att göra ytterligare ett mål innan första halvlek tog slut, återigen var det Lipovac som var sist på bollen. Anfallaren skulle även inleda målskyttet i den andra halvlek, och det var en nöjd tränare som summerade hans insats.
– Han är jättebra, är fin bollmottagare och avslutare. Han är klass rakt igenom i dag, säger Ekblad.

Resultatet rann iväg till hela 6–3 men det finns ändå aspekter som tränaren inte uppskattar.
– Vi släpper in två mål de sista 20 minuterna. Men det kanske är pedagogiskt bra så vi inte tror att vi är världsmästare inför nästa match, säger han.

Måste vara offensiva
Segern gör att man tar sig närmre de två tydligaste utmanarna Assyriska och Österlen, som i skrivande stund har en poäng mer än Lindome som placerar sig under sträcket.
– Vi har i princip allt i egna händer men vi måste fortsätta på den offensiva vägen och samtidigt göra det tajtare defensivt, säger Ekblad.
Vad skulle det betyda för er att hålla er kvar?
– Alla vi vill hänga kvar och jag tycker vi har visat de flesta matcherna att vi är tillräckigt bra för att spela division ett. Det är jätteviktigt.

Matchfakta: Division 1
Lindome Gif-Assyriska IK 6–3 (3–1)
0–1 (4), 1–1 (16) Alexander Nilsson, 2–1 (34) Robert Lipovac, 3–1 (43) Robert Lipovac, 4–1 (50) Robert Lipovac, 5–1 (55) Gustav Hedlund, 6–1 (64) Fredrik Johansson Zanjanchi, 6–2 (74), 6–3 (78).