FOTBOLL 2022-05-05 KL. 11:03

Grönlunds dubbel gav Lerkil tre poäng

Av Eric Andersson

Det var derby på Ledets IP när Lerkil och Åsa drabbade samman i damtrean under onsdagskvällen. En chansfattig batalj som Lerkil till slut gick segrande ur efter två mål av Julia Grönlund.

Julia Grönlund blev matchhjälte med sina två mål. Foto: Eric Andersson

När Julia Grönlund löpte sig fri från Åsaförsvaret, rundade målvakten och gjorde 1-0 i det öppna målet hade det bara gått sex minuter. Ett par minuter senare var Ebba Gulin nära att utöka hemmaledningen men målvakten klarade. Därefter hände det inte speciellt mycket mer i den första halvleken och det var 1–0 i paus.

Tio minuter in i matchens andra halva uppfattade Anja Lundström en löpning från den ständigt djupledsgående Julia Grönlund som hann först på bollen och resolut satte 2–0 i bortre gaveln.

– Första målet tar vi en snabb frispark och lägger in bollen bakom backlinjen som jag hinner först på. Andra målet är väl likadant egentligen förutom att det inte var någon frispark inblandad, säger tvåmålsskytten Julia Grönlund.

Där och då hade Lerkil full kontroll på matchen som kändes avgjord. Först i minut 72 lyckades Åsa vaska fram sitt första avslut på mål när Ampa Songwajar kom fri mot Stella Söderbom i Lerkilsmålet. Men Söderbom stod för en kanonräddning och det var alltjämt tvåmålsledning för hemmalaget.

Men med tio minuter kvar att spela kom reduceringen genom ett distansavslut från Tindra Nyholm som letade sig in i mål. Efterföljande minuter skapade Åsa rejält tryck mot Lerkilsförsvaret och hade bud på en kvittering. Lerkil lyckades dock hålla tätt och tog tre poäng i sitt första derby för året.

– Jag tycker vi stundtals gör en bra match men det blev väldigt jobbigt i slutet. När de gör sitt mål är de bara ett mål ifrån och då blir vi lite stressade. Men alltid kul att vinna ett derby, säger Julia Grönlund.

Matchfakta: Division 3
Lerkils IF–Åsa IF 2 – 1 (1–0)
1–0 (6) Julia Grönlund, 2–0 (56) Julia Grönlund, 2–1 (79) Tindra Nyholm