Ett derby med två ansikten

Av Carl Schöndell

Det första Kungsbackaderbyt i division 2 på över tjugo år slutade med delade poäng. Där David Berntsson till slut visade att släkten är värst.
– En godkänd insats, första dålig andra bra, säger Berntsson om sin egna insats.

Tuffa närkamper. David Benrntsson kommer sent in mot målvakten Oscar Lansing. FOTO: Carl Schöndell

Fotboll Divison 2: Tölö IF – Onsala BK 2–2
När matchen drog igång var nog de allra flesta överens av att ett lag var favoriter. Onsala som gör sin fjärde säsong i division 2 ställdes mot nykomlingarna Tölö IF, som aldrig tidigare varit så högt i seriesystemet.

Och det var Onsala som förde spelet i matchens inledning. Men man hade stora problem att skapa några chanser. De grönsvarta pressade bra och någon farlig målchans var aldrig riktigt nära för gästerna.

Istället var det Tölö som tog kommandot i matchen. En briljant Viktor Glaerum dominerade mittfältet i den första halvleken. Han och Tölö sökte ofta en konstruktiv Chadly Maduka på högernkanten.
– Vi hade bestämt innan matchen att vi skulle leta efter yttrarna, säger Maduka.

Och det skulle visa sig vara ett bra drag. När Tölö började etablera lite längre anfall så var det ofta Maduka som fick visa sin tekniska förmåga, men när 1–0 till slut kom så var det ett längre anfall där många spelare var inbladade, bollen gick som på ett rep från höger till vänster, för att sedan hitta tillbaka till Maduka som i sin tur överlappade till Adam Philips som kommit upp från sin högerbacksposition, Phillips placerade säkert bollen i målvaktens högra hörn och första målet i derbyt var ett faktum.
– Vi slog många långbollar som inte hittade fram men jag sa till dem att det går att lägga bollen på fötterna också och det är därför vi gjorde två mål också, säger Maduka.

Samme Maduka var också ytterst delaktig när han återigen hittade Oscar Ocampo som gjorde 2–0 knappt tio minuter senare. Och hemmalaget såg numret större ut.
– Första halvlek gör vi det väldigt bra. Onsala kommer ingenstans och vi stängde ytorna, men i den andra byter vi taktik och gör det lite för enkelt för dem, säger Maduka.

Resultatet skulle nämligen hålla ut den kvarstående tiden av halvleken och utöver ett stolpskott från David Berntsson som var tillbaka på Hamravallen, så var det inte många farliga målchanser som bortalaget skapade.

Men i den andra halvleken så blev det en helt annan matchbild. Tölö tillätt Onsala att föra matchen och de blåvita kom allt närmre ett mål. Adam Johansson och David Björnsson ersatte Hampus Ekdahl och Hugo Lindström och Onsala hittade ofta alternativ ute på kanterna. Men det var skrivet i stjärnorna vem som skulle göra målen.

När Onsala behöll trycket från en hörna och tidigt vann tillbaka bollen när Tölö försökte kontra, så fanns en viss David Berntsson mitt framför mål för att stånga in reduceringen.
– Det var nervöst att vara tillbaka. Jag hade ljugit om jag sagt något annat. Men det var ändå lugnt, det var bra, det var en snäll match, säger Berntsson.
Jag tycker det var rätt många tuffa närkamper?
– Det blir så på en sån här plan. Det blir många konstiga situationer som leder till frisparkar, säger han.

Berntsson syftar givetvis på gräset som delvis var under all kritik. Och i det ena straffområdet, ironiskt nog det straffområde som det inte gjordes några mål i, så såg planen mer ut som en jordyta än en fotbollsplan.
– Det är två helt olika planhalvor och det ligger nåt i att alla mål görs på en planhalva.

Onsala kunde behålla trycket efter reduceringen och fortsatte skapa målchanser. David Berntsson hade ett friläge men med en försvarare tätt i ryggen så misslyckades anfallaren med sitt avslut och kom istället sent in i en tackling på Oscar Lansing i Tölömålet, hemmalägret skrek på kort men anfallaren klarade sig.
– Det var nog inte så farlig, han försökte säkert vinna lite tid, säger Berntsson.

Men det blev ändå Berntsson som skulle få det sista ordet. När Onsala fick en hörna i den 92:a minuten så nådde anfallaren högst med sin panna och såg därmed till att sin föredetta klubb blev av med två poäng.
Fanns det någon tanke på att inte fira?
– Det är klart man har tänkt på det. Jag har mycket respekt för det förflutna och klubben. Men det var svårt att inte fira när man gör 2–2 i 90:e. Men man lugnar ned sig och visar någon form av respekt, säger han.

Den delade poängen innebär att båda lagen sitter på samma poäng, båda med en vinst, två oavgjorda och en förlust.

Matchfakta Divison 2: Tölö IF – Onsala BK 2–2 (2–0)
1–0 (17) Adam Philips, 2–0 (24) Oliver Ocampo, 2–1 (69) David Berntsson, 2–2 (90+2) David Berntsson