FOTBOLL 2022-06-12 KL. 15:40

Effektivt Häcken vann seriefinalen

Av Eric Andersson

Onsala skapade chanserna och BK Häcken gjorde målen. Ungefär så kan man sammanfatta den jämna seriefinalen som Häcken gick segrande ur efter ett avgörande mål i slutminuterna.
– Det känns inte rättvist att de vinner den här matchen, säger Onsalaspelaren Lisa Furéh.

Lisa Furéhs mål räckte inte till poäng för Onsala. Foto: Eric Andersson

Det var seriefinal inför välfyllda läktare på Rydets IP där tvåan Onsala BK tog emot ettan BK Häcken. Två lag som inlett säsongen lysande där Häcken endast tappat poäng i en match när laget kryssade mot Mariebo, medan Onsala vunnit samtliga matcher efter premiärförlusten mot Husqvarna.

Precis som det brukar vara i matcher där mycket står på spel var det ett ställningskrig inledningsvis med mycket spel på mittplan och utan några direkta målchanser. Men när Lisa Furéh hittade en djupledsgående Ellinor Jonsson efter drygt tio minuter blev starten på en chanskavalkad för Onsala i första halvlek. Det mesta kretsade kring lagets skyttedrottning Ellinor Jonsson som ställde till oreda gång efter annan med sina djupledslöpningar. Men bollen ville inte in. Målvakten kunde parera Jonssons första läge, när hon återigen löpte sig fri efter 34 minuter överlistades målvakten, men en Häckenförsvarare hann upp bollen och kunde rensa undan på mållinjen.

Effektivt Häcken

Samtidigt som Onsala inte fick in bollen, visade Häcken på maximal effektivitet. Bortalaget skapade i princip bara en enda målchans under första halvlek och då blev det mål. Man hittade runt på vänsterkanten, spelade in bollen till en fristående anfallare som behärskat satte 0–1 och det var underläge för Onsala i paus. Trots ett kraftigt övertag i skapade målchanser.

– Jag tycker vi gör en riktigt bra första halvlek och skapar väldigt mycket chanser. Men vi fick inte in bollen samtidigt som de gör mål på den enda chansen de har, säger Lisa Furéh.

I den andra halvleken lyckades Onsala inte riktigt komma upp i samma nivå. Efter ett par pigga minuter i inledningen kom spelet av sig under långa stunder och det var snarare Häcken som var det bättre laget.

– Vi går ner i tempo för mycket i andra halvlek. Det känns som vi blev lite trötta och inte riktigt orkade fylla på med folk framåt, säger Lisa Furéh.

Men Onsala skulle få in ett kvitteringsmål med tio minuter kvar att spela. Bianca Lundén kom runt på högerkanten, spelade in bollen till Ida Cederberg som släppte vidare till Lisa Furéh som behärskat placerade in 1–1 i bortre hörnet.

– Vad ska man säga om målet… det var tur, säger målskytten ödmjukt.

Jublet efter kvitteringsmålet blev kortvarigt för Onsala.

Någon poäng skulle dock Onsala inte få med sig från matchen. När klockan hade passerat 90 minuter gjorde Häcken 1–2 och vann matchen trots ett chansmässigt övertag för Onsala. Ett resultat som innebär att Häcken rycker i toppen och nu leder serien med fem poäng.

– Ett oavgjort resultat hade känts tusen gånger bättre och jag tycker vi var värda minst en poäng här. Vi sa det nu efter matchen också att det inte är rättvist att de vinner med 1–2, säger Furéh.

Matchfakta: Division 1
Onsala BK–BK Häcken 1–2 (0–1)
0–1 (24), 1–1 (81) Lisa Furéh, 1–2 (90)