Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Förvaltningen pressas – politikerna kräver svar

Maj-Britt Rane-Andersson (S) och Tommy Bech (SD) är två av politikerna som nu kräver svar. Foto: Norra Halland

 

Det är en pressad Vård och omsorgsförvaltning som just nu sitter i nämndmöte med politikerna – ett sammanträde som riskerar att bli svettigt. Flera partier kräver nämligen svar på vad som pågår inom hemtjänsten.

 

Efter Norra Hallands avslöjanden om den kommunala hemtjänsten vill nu Socialdemokraterna utreda situationen inom vården.

– Redan för ett år sedan hade vi ett förslag om att utreda om vården var likvärdig i hela kommunen. Men då fick vi inte igenom det eftersom det inte ansågs behövas. Men vi ger inte upp, efter skriverierna vill vi visa att vi bryr oss och kräver en förklaring med konkreta svar, säger Maj-Britt Rane-Andersson, andra vice ordförande i nämnden, på väg till mötet.

 

Läs också: Efter NH:s artiklar – nu granskar IVO kommunen

 

I sitt förslag om utredning i nämnden tar S bland annat upp frågan om hur tiden avsätts för att personalen skall kunna genomföra sitt arbete, samt hur avvikelser dokumenteras.

– Det handlar om att se över om det finns tillräckligt med personal, ekonomiska resurser och det som behövs för en likvärdig vård på alla enheter, fortsätter hon.

 

Men det är inte det enda kravet som S ställer på förvaltningen. Nu föreslår de även att utöka kommunbudgeten för 2020 med hela 20 miljoner kronor. Pengar öronmärkta för att säkerställa en likvärdig vård i hemtjänst, hemsjukvård och vård- och omsorgsboende.

Anledning enligt Maj-Britt Rane-Andersson är för att säkerställa att kraven uppfylls.

– Nu säger jag att det borde göras, hur det görs avgör förvaltningen, säger hon.

 

Läs också: Avslöjar: Dyrbar hemtjänsttid kapas i smyg

 

Läs också: Ingen återbetalning för kapad tid

 

Som Norra Halland tidigare har rapporterat vill även Sverigedemokraterna utreda situationen inom hemtjänsten. Precis som S har man till dagens nämndsammanträde lämnat ett utredningsförslag.

SD föreslår en genomlysning av problemen inom den kommunala hemtjänsten. Partiet har tidigare flaggat för att man kan komma med krav på att ansvariga chefer avgår och i förslaget skriver partiet att man vill "att man ser över chefsfunktionerna man har i dag".

 

Lokala Kungsbackaborna, utan representation i nämnden, har valt att bjuda in vårdpersonal till ett möte den 27 mars. Som Norra Halland tidigare har rapporterat kommer enbart ordförande Roger Larsson tillsammans med partikollegan Agnetha Ernegård att närvara vid mötet – inga andra politiker eller tjänstepersoner från kommunen.

– Det här är ett känsligt ämne. De som är intresserade kommer att få anmäla sig via mejl, och därefter ger vi besked om tid och plats, sa Roger Larsson i samband med att partiet gick ut med inbjudan.

 

 

Vet du mer? Tipsa reportrarna

 

Nils Jönsson

nils.jonsson@norrahalland.se

Caroline Holmgren

caroline.holmgren@norrahalland.se

 

  • Här hittar du artiklar från fjolårets stora granskning av hemstjänsten:

Läs också: Blir ingen extern utredning av hemtjänsten

Läs också: Schemaläggare tvingas manipulera systemet

Läs också: Undersköterskornas vittnesmål: "Hinner inte gå på toaletten"

Läs också: Förvaltningen bemöter kritiken

Läs också: Politikerna skyller på personalen

 

Skaffa Norra Hallands app här

Redaktionen
redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!