Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Fortsatt kritik mot vårdcentral

Åsa vårdcentral har länge varit i blåsväder för bristande tillgänglighet. Nu finns det återigen en ny chef som hoppas kunna vända trenden. Arkivfoto: Norra Halland.

 

Kritiken mot tillgängligheten på vårdcentraler fortsätter. Särskilt utpekade har Åsa och Särö varit. Nu har båda fått nya chefer som hoppas kunna vända trenden.

 

För ett år sedan skrev Norra Halland om problemen, som var allra värst i Åsa. Patienter vittnade om ständig personalsnurr, ont om tider och svårt att komma fram på telefon.

Kritiken finns fortfarande kvar.

– Jag behövde bara en remiss till en planerad handoperation, men när jag inte fått svar på nästan sju veckor vände jag mig till Lotusläkarna och fick direkt besked om operationstid privat, berättar åsabon Tommy Ljungqvist.

Båda han och hustrun Lena har varit trogna Åsa vårdcentral men har börjat tveka.

Therese Theander är sedan i somras ny chef för vårdcentralen:

– Jag vet inte vad som hänt i det enskilda fallet, men jag håller med om att det låter som det tagit väldigt lång tid.

Hon menar att vårdcentralen annars kommit en bra bit på väg mot bättre tillgänglighet.

– I höst har vi har startat ett hälsorum där patienter själva kan mäta blodtryck och vikt. Vi har börjat med drop in på morgonen där läkare och sjuksköterska kan ta hand om infektioner och hudåkommor.

– En gång i veckan har även distriktssköterskan drop in för såromläggning, injektioner och annat.

Det stora problemet har varit rekrytering av personal.

– Det har jag jobbat mycket med sedan i somras. I dag har vi tre fasta läkare och en hyrläkare, men efter årsskiftet ska även den fjärde läkaren vara fast. Men det är ju inte alltid så att man måste komma till en läkare. Ibland passar andra yrkesgrupper bättre.

 

Men bristen på bokningsbara läkartider är fortfarande stark. Den webbokning som finns sträcker sig bara tre veckor framåt och blir ofta full direkt.

– Vi är medvetna om det. Målet är att vi ska kunna lägga schemat åtta veckor framåt och därmed få ut fler tider på nätet.

När ska det ske?

– Förhoppningsvis efter årsskiftet. Men om man ringer finns ofta fler tider.

Ringa? Kommer man fram då?

– Vi har jobbat mycket med telefontillgängligheten och bemannat upp när vi ser att det är många samtal. Nu ligger vi nära 100 procent i svar.

Frågan som Åsaborna ställer sig är bara om löftena håller.

– Jag har kroniskt högt blodtryck och vill inte varje gång behöva möta en ny läkare och dra hela historien igen. Samtidigt vill jag helst inte behöva byta till en vårdcentral i stan. Det utarmar ju vårdcentralen ännu mer och jag vill ha den kvar i Åsa! säger Lena Ljungqvist.

 

Men det är inte bara i Åsa som kritiken varit hård. Även Vårdcentralen Särö har haft stora problem och fick en ny chef i våras.

 –  Vi hade fastnat i en negativ spiral där medarbetare slutade och de som stannade fick en allt mer stressig arbetsmiljö. Så jag införde ett slags mantra: ”Nu får ingen mer sluta”.  Istället behövdes allas krafter för att vända trenden, säger Kristian Brandt, verksamhetschef.

Det har gått bra och enligt Brandt är vårdcentralen från och med november på god väg mot full arbetsstyrka igen.

–  Vi har fortfarande utmaningar. Vi behöver jobba mer med drop in-mottagningar för akuta fall och samtidigt frigöra resurser för patienter som behöver mer långsiktig vård. Men vi ser verkligen en ljusning, säger Kristian Brandt.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Björn Nilsson
    december 7th, 2018 15:36

    Låter bra med 4 läkare i Åsa.
    Men…….Dom är väl inte alla AT läkare?

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!