Annons

Fortsatt kritik mot vårdcentral

Nu hoppas återigen nya chefer kunna vända trenden.
Nyheter | 07 December 2018 11:45

Åsa vårdcentral har länge varit i blåsväder för bristande tillgänglighet. Nu finns det återigen en ny chef som hoppas kunna vända trenden. Arkivfoto: Norra Halland.

 

Kritiken mot tillgängligheten på vårdcentraler fortsätter. Särskilt utpekade har Åsa och Särö varit. Nu har båda fått nya chefer som hoppas kunna vända trenden.

 

För ett år sedan skrev Norra Halland om problemen, som var allra värst i Åsa. Patienter vittnade om ständig personalsnurr, ont om tider och svårt att komma fram på telefon.

Kritiken finns fortfarande kvar.

– Jag behövde bara en remiss till en planerad handoperation, men när jag inte fått svar på nästan sju veckor vände jag mig till Lotusläkarna och fick direkt besked om operationstid privat, berättar åsabon Tommy Ljungqvist.

Båda han och hustrun Lena har varit trogna Åsa vårdcentral men har börjat tveka.

Therese Theander är sedan i somras ny chef för vårdcentralen:

– Jag vet inte vad som hänt i det enskilda fallet, men jag håller med om att det låter som det tagit väldigt lång tid.

Hon menar att vårdcentralen annars kommit en bra bit på väg mot bättre tillgänglighet.

– I höst har vi har startat ett hälsorum där patienter själva kan mäta blodtryck och vikt. Vi har börjat med drop in på morgonen där läkare och sjuksköterska kan ta hand om infektioner och hudåkommor.

– En gång i veckan har även distriktssköterskan drop in för såromläggning, injektioner och annat.

Det stora problemet har varit rekrytering av personal.

– Det har jag jobbat mycket med sedan i somras. I dag har vi tre fasta läkare och en hyrläkare, men efter årsskiftet ska även den fjärde läkaren vara fast. Men det är ju inte alltid så att man måste komma till en läkare. Ibland passar andra yrkesgrupper bättre.

 

Men bristen på bokningsbara läkartider är fortfarande stark. Den webbokning som finns sträcker sig bara tre veckor framåt och blir ofta full direkt.

– Vi är medvetna om det. Målet är att vi ska kunna lägga schemat åtta veckor framåt och därmed få ut fler tider på nätet.

När ska det ske?

– Förhoppningsvis efter årsskiftet. Men om man ringer finns ofta fler tider.

Ringa? Kommer man fram då?

– Vi har jobbat mycket med telefontillgängligheten och bemannat upp när vi ser att det är många samtal. Nu ligger vi nära 100 procent i svar.

Frågan som Åsaborna ställer sig är bara om löftena håller.

– Jag har kroniskt högt blodtryck och vill inte varje gång behöva möta en ny läkare och dra hela historien igen. Samtidigt vill jag helst inte behöva byta till en vårdcentral i stan. Det utarmar ju vårdcentralen ännu mer och jag vill ha den kvar i Åsa! säger Lena Ljungqvist.

 

Men det är inte bara i Åsa som kritiken varit hård. Även Vårdcentralen Särö har haft stora problem och fick en ny chef i våras.

 –  Vi hade fastnat i en negativ spiral där medarbetare slutade och de som stannade fick en allt mer stressig arbetsmiljö. Så jag införde ett slags mantra: ”Nu får ingen mer sluta”.  Istället behövdes allas krafter för att vända trenden, säger Kristian Brandt, verksamhetschef.

Det har gått bra och enligt Brandt är vårdcentralen från och med november på god väg mot full arbetsstyrka igen.

–  Vi har fortfarande utmaningar. Vi behöver jobba mer med drop in-mottagningar för akuta fall och samtidigt frigöra resurser för patienter som behöver mer långsiktig vård. Men vi ser verkligen en ljusning, säger Kristian Brandt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Tårta stöd till vårdcentral

Nyheter En tårta till stöd för kritiserade Åsa vårdcentral – det lämnade företrädare för nystartade gruppen Republik Frillesåsa över på onsdagen.

Ett år efter granskningen – bristen på vårdtider kvarstår

Nyheter Kritiken mot tillgängligheten på vårdcentraler fortsätter. För ett år sedan skrev Norra Halland om problemen på Å...

Fortsatt fångst av sandödlor

Nyheter Räddningsaktionen för att sandödlan ska överleva i Onsala fortsätter. Göteborgsforskaren Mats Olsson har fått ...

De ställer om – istället för att ställa in

Sport RF-SISU i Halland tänker om kring sina sommaraktiviteter för barn. Detta för att kunna genomföra dem ...

Händelserik natt för polisen i Kungsbacka

Blåljus En smitningsolycka, en misshandel och tre knarkrelaterade brott höll Kungsbackas poliser sysselsatta under natten mot söndag.Lördagskvä...
Annons