Annons

Fortsatt fångst av sandödlor

Räddningsaktionen för att sandödlan ska överleva i Onsala fortsätter. Göteborgsforskaren Mats Olsson har fått nytt tillstånd att fånga ödlor och se till att det blir fler ungar.

Nyheter | 31 Maj 2020 11:55

Forskaren Mats Olsson arbetar för att sandödlan ska kunna fortsätta leva i Onsala.

FOTO: Kristian Alm

För 1,5 år sedan berättade vi om ödleforskaren och onsalabon Mats Olsson. Då var professor Olsson efter många år bland Australiens ökenödlor tillbaka i Västsverige.

Där har han nära till sandödlan, ett litet kräldjur han följt, fångat och studerat i 30 år.

– Sandödlan kommer ursprungligen från södra Europa. Där trivs den och får tre-fyra kullar ungar om året. Temperaturen i Onsala är på gränsen till vad den klarar, här blir det bara en omgång ägg varje år, berättade Mats Olsson och visade sina glasterrarier med ödlor i Zoologiska institutionens källare på Medicinareberget.
Ödleintresset har två syften. Dels att forska kring hur genetiska förändringar påverkar livslängd och sjukdomar.

Kromosomer

I ändarna på kromosomerna sitter telomerer. När kroppscellerna delar sig, förkortas telomererna, och när de är för korta dör cellen. Korta telomerer är alltså inte så bra. Å andra sidan är långa telomerer på en cancercell inte heller bra, för då klarar den fler delningar och överlever längre.
Om man kunde reglera telomerlängden, gick det kanske både att förlänga livslängden och bota cancer.
Ödlor skiljer sig inte så mycket från människor när det gäller telomerfunktionen. Däremot när det gäller livslängd. Man kan alltså snabbt följa många generationer och se hur telomerlängden påverkar överlevnaden för ödlor. Det hoppas man kunna ge en fingervisning om hur det fungerar hos människor.

Det andra syftet är att rädda kvar den lilla populationen av sandödlor längst ut på Onsalahalvön. Honor fångas in, äggen får kläckas och sen sätts alla ödlorna tillbaka igen.

Utrotningshotad

Det handlar om två små områden. Dels vid Röde Holme där sandödlan är utrotningshotad, troligen på grund av att kråkor och skator specialiserat sig på att käka de små kräldjuren. Där finns bara runt 50 ödlor kvar.

Den andra boplatsen är Stora Keholmen i Vallda Sandö. I ett försök att öka överlevnadschanserna satte Mats Olsson för 20 år sedan ut sandödlor på holmen. Det visade sig att de trivdes utmärkt. I dag finns dör uppskattningsvis 400-500 ödlor. Men det har blivit ett underskott av honor, så det behövs lite hjälp på traven även här.

Vid Stora Keholmen släpptes 161 ungar ut år 2017, 274 ungar år 2018 och 214 ungar år 2019. Vid Röde Holme har det varit problem med inavel och deformationer men dessa problem har man inte sett vid Stora Keholmen. Mats Olsson har nu fått förlängt tillstånd från länsstyrelsen för att fånga ödlor och kläcka ungar i ytterligare fem år.

Sandödlan ser därmed ut att klara sig ett tag till.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tre stabila poäng för Kungsbacka City FC

Fotboll Kungsbacka City FC gick in i matchen som favorit med sina elva mål på de två inledande matcherna och ...

Produktiv författare syns i digital satsning

Nöje & Kultur När regionen och folkbiblioteken slog sina påsar ihop resulterade det i digitala författarsamtal med halländska fö...

Debatt: Dags att sluta använda A-traktorer

Debatt Förbjud de töntiga och miljövidriga A-traktorerna nu! Det är högst anmärkningsvärt att den hä...
Annons