NYHETER 2020-05-31 KL. 11:55

Fortsatt fångst av sandödlor

Räddningsaktionen för att sandödlan ska överleva i Onsala fortsätter. Göteborgsforskaren Mats Olsson har fått nytt tillstånd att fånga ödlor och se till att det blir fler ungar.

Fortsatt fångst av sandödlor

TV-klipp och nyheter



För 1,5 år sedan berättade vi om ödleforskaren och onsalabon Mats Olsson. Då var professor Olsson efter många år bland Australiens ökenödlor tillbaka i Västsverige.

Där har han nära till sandödlan, ett litet kräldjur han följt, fångat och studerat i 30 år.

– Sandödlan kommer ursprungligen från södra Europa. Där trivs den och får tre-fyra kullar ungar om året. Temperaturen i Onsala är på gränsen till vad den klarar, här blir det bara en omgång ägg varje år, berättade Mats Olsson och visade sina glasterrarier med ödlor i Zoologiska institutionens källare på Medicinareberget.
Ödleintresset har två syften. Dels att forska kring hur genetiska förändringar påverkar livslängd och sjukdomar.

Kromosomer


I ändarna på kromosomerna sitter telomerer. När kroppscellerna delar sig, förkortas telomererna, och när de är för korta dör cellen. Korta telomerer är alltså inte så bra. Å andra sidan är långa telomerer på en cancercell inte heller bra, för då klarar den fler delningar och överlever längre.
Om man kunde reglera telomerlängden, gick det kanske både att förlänga livslängden och bota cancer.
Ödlor skiljer sig inte så mycket från människor när det gäller telomerfunktionen. Däremot när det gäller livslängd. Man kan alltså snabbt följa många generationer och se hur telomerlängden påverkar överlevnaden för ödlor. Det hoppas man kunna ge en fingervisning om hur det fungerar hos människor.

Det andra syftet är att rädda kvar den lilla populationen av sandödlor längst ut på Onsalahalvön. Honor fångas in, äggen får kläckas och sen sätts alla ödlorna tillbaka igen.

Utrotningshotad


Det handlar om två små områden. Dels vid Röde Holme där sandödlan är utrotningshotad, troligen på grund av att kråkor och skator specialiserat sig på att käka de små kräldjuren. Där finns bara runt 50 ödlor kvar.

Den andra boplatsen är Stora Keholmen i Vallda Sandö. I ett försök att öka överlevnadschanserna satte Mats Olsson för 20 år sedan ut sandödlor på holmen. Det visade sig att de trivdes utmärkt. I dag finns dör uppskattningsvis 400-500 ödlor. Men det har blivit ett underskott av honor, så det behövs lite hjälp på traven även här.

Vid Stora Keholmen släpptes 161 ungar ut år 2017, 274 ungar år 2018 och 214 ungar år 2019. Vid Röde Holme har det varit problem med inavel och deformationer men dessa problem har man inte sett vid Stora Keholmen. Mats Olsson har nu fått förlängt tillstånd från länsstyrelsen för att fånga ödlor och kläcka ungar i ytterligare fem år.

Sandödlan ser därmed ut att klara sig ett tag till.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.