Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
22°C
 

Forsberg till Forsberg

Hans! Får jag kalla dig Hans? Jag tänkte vi kunde tala lite om Tegelhuset (Från och med nu slutar vi säga Gamla Alléskolan va). En klok man sa en gång ”Kultur skapar glädje för många och identitet för fler” jag fastnade för dom orden. Dom beskriver rätt bra anledningen till varför jag själv har stannat kvar i den rätt omtumlande och utmanande kulturbranschen som jag gläntade på dörren till för snart 20 år sedan.
 
Jag har arbetat med små amatörteatergrupper och stora institutioner. Jag har arbetat med konstutövare från både Kungsbacka och resten av världen. Jag har arbetat med människor som har över sextio års erfarenhet av att stå på scen och jag har arbetat med människor som vanligtvis kör buss men lever ut en dröm i strålkastarljuset i bokskogen en handfull sommarnätter varje år. Gemensamt för alla platser och människor jag stött på genom åren är just förmågan att skapa glädje och identitet för både många och fler. 
 
Just kombinationen av glädje och identitet törs jag säga är nyckeln till ett tryggt liv. Till ett gott liv. Ett liv jag vill att fler människor ska få ta del av. Gräsrotskulturen gör just detta. Erbjuder en möjlighet och en arena för alla människor, oavsett kunskap och bakgrund, att starta jakten på glädjen och sin identitet. Det är därför Tegelhuset är så viktigt.
 
På egen hand och med hjälp av vänner har vi som huserar i den gamla gymnastiksalen lyckats bygga upp en verksamhet från grunden. En verksamhet som uppstått spontant där behov och möjlighet fanns, inte byggd och placerad efter en utredning. Det är därför Tegelhuset är så viktigt. En genuin verksamhet där inget varit gratis och som bygger på medlemmarnas egna insatser, där det kommunala bidraget varit minimalt. Det är därför Tegelhuset är så viktigt. En verksamhet som utvecklat oss som skapande människor såväl som entreprenörer och hantverkare. Det är därför Tegelhuset är så viktigt.  
 
Med hjälp av en varsam hand, med dialog och med gemensamt mål kan Tegelhuset bli en pärla i staden som byggs. Precis som Växhuset i Västerås, Barner 16 i Hamburg eller Stenkrossen i Lund har vi i Tegelhuset en byggnad som har plats för all sorts kulturyttringar och människor. Hembygdsmuseum, VR-Studio, teaterscen, danslokal, replokaler, smedja, ateljéer, utställningslokaler. Med rätt tänk från början kan det bli ett hus som kan förändras utifrån behov.
 
En plats där alla, vare sig de bor på ålderdomshemmet eller går på förskolan i den nya staden är välkomna att utvecklas tillsammans. Viktigt är dock att det måste fortsätta spira från myllan. Kommunen kan bidra med trygghet. Då kan konstutövarna skapa glädje och identitet. 
 
En klok man sa en gång ”Kultur skapar glädje för många och identitet för fler”. Den kloka mannen var du, Hans. Förra året, som svar när Kulturföreningen Alléteatern skickade ut sin verksamhetsberättelse. Var den kloka mannen även i år och i framtiden.  

 

Richard Forsberg
Richard Forsberg: Född och uppvuxen i Kungsbacka, utbildad och arbetad annorstädes. Grundare av Den kulturella byrån, driver Produktionsbolaget Ebbgård. Regisserar och producerar kultur, mestadels teater. Vanligtvis välklädd samt okej att ha i möblerade rum. Skojar en del. Heter HerrForsberg på Twitter och Instagram

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!