18 Januari 2019 14:56 | Kristian Alm
Ring in det nya och ring ut det gamla!
Det är nyårsafton och jag samtalar med min mor som med ålderns rätt firar nyårsafton stillsamt framför tv, och inte tänker hålla sig vaken till tolvslaget. Ett barndomsminne dyker upp:
 
– Du vet Kristian, skådespelaren Anders de Wahl skulle läsa Nyårsklockorna i radio från Skansen, och jag bad mor och far att väcka mig om jag skulle somna. Jag ville så gärna höra det.
Men hon somnade och var (liksom i dag 80 år senare) svårväckt. Hon vaknade till liv en stund efter midnatt och hade missat allt.
– Jag var förtvivlad och grät och grät!
 
Orden väcker ännu ett barndomsminne, men denna gång hos mig. När jag var liten gick en serie på TV som hette ”Här kommer Petter”. Den handlade om en Stockholmsgrabb vars pappa fått tillfälligt jobb i Norrland, och mamma hann inte med både jobb och barn. Så Petter fick åka till kusinerna på en liten gård på landet.
 
Jag minns hur jag längtade efter veckans avsnitt. Men så måste jag ha gjort något riktigt trist därhemma. Kanske något mot min ettårige lillebror? Inte vet jag, och inte vet min mor, som för övrigt inte minns händelsen alls. Men mina föräldrar förbjöd mig att se ett avsnitt. Fruktansvärt!
 
För de som är unga idag är det svårt att förstå. Det är ju bara att titta på svtplay dagen efter! Men detta var på den tiden när TV-signalerna sändes ut över landet, passerade den stora fyrkantiga burken, och sedan var spårlöst borta.
 
När jag säger just de orden till mor, slås jag av tanken: men det finns ju Öppet arkiv på SVT. Kanske, kanske?
 
Jo, mycket riktigt. ”Här kommer Petter” finns där. Jag tillbringar nyårsdagen med att uppleva min barndom. Det visar sig vara en otroligt vacker bildberättelse, med bra skådespelare och inte alltför påträngande pedagogisk ton.
 
Och den mest dramatiska scenen, ristad i mina hjärnvindlingar efter 55 år, är fortfarande rörande. I sin ilska över något som gått snett kastar Petter en sten mot en ekorre och träffar. Hans förtvivlan är stor, liksom hans glädje när ekorren vaknar till liv efter en stund.
 
Att barn i dag kanske inte skulle acceptera att Petter bär runt på en uppenbarligen uppstoppad ekorre, får man ha överseende med.
 
Jag har äntligen fyllt mitt traumatiska barndomshål. När jag besöker mor nästa gång ska hon få se inspelningen av när Anders de Wahl läster Nyårklockan
 
på Skansen!