Annons

Föreningarna går en oviss framtid till mötes

Riksidrottsförbundets beslut att låta LOK-stödet vara oförändrat välkomnas av kommunens föreningar. Trots det kan flera av dem drabbas hårt ekonomiskt av coronavirusets utbrott.

­– Denna typen av extraordinär händelse kan få långvariga konsekvenser, säger Mattias Hallendorff, ordförande i HK Aranäs.

Handboll | 18 Mars 2020 11:27

Aranäs Open ställs in på grund av coronaviruset. Vilket lett till ett stort intäktsbortfall för klubben. Arkivbild.

FOTO: Caroline Holmgren

SPORT. Riksidrottsförbundets aktivitetsstöd är en stöttepelare för många föreningar rent ekonomiskt. Bidraget beräknas utifrån antalet träningar och tävlingar samt

Flera av kommunens föreningar har valt att begränsa allmänna sammankomster. En del har valt att lägga ner all form av träning.

Flera föreningar har fört diskussioner kring hur de eventuellt skulle tackla de eventuellt uteblivna intäkterna. Men under tisdagen gav Riksidrottsförbundet dem lugnande besked.

– Jag vill lugna våra ideella föreningar i hela landet att det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stor 2020 som 2019. Vi kommer helt enkelt att betala ut mer per sammankomst och deltagare än vanligt år. Föreningar kan räkna med ungefär lika stort stöd som om verksamheten hade rullat på som vanligt, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Mattias Hallendorff, ordförande i HK Aranäs, tog emot beskedet med stor glädje.

– Jag blev väldigt glad och tycker det är en signal ifrån myndigheterna att man förstår hur viktig del sporten är av civilsamhället.

Välkommet besked

Även Johan Gometz, ordförande i Onsala BK, välkomnar beslutet från RF.

– Det känns jättebra och det var ett förnuftigt beslut, det är så man borde tänka, säger han.

LOK-stödet är bland de viktigaste inkomstkällorna hos alla föreningar, säger Gometz.

Kan slå hårt mot ekonomin

Däremot kan klubbarnas ekonomi trots allt få sig en rejäl smäll. Utöver LOK-stödet är många föreningar beroende av event arrangerade i deras regi.

– Denna typen av extraordinär händelse kan få långvariga konsekvenser, säger Hallendorff.

Bland annat Aranäs Open som är en stor inkomstbringare för HK Aranäs. Planen i dagsläget är att arrangera tävlingen med start den 23 maj. Men det kan snabbt ändras.

– Jag vill inte uttala mig hur det blir mer än att vi har påbörjat en konversation. Aranäs Open är riktigt viktig för oss, säger Hallendorff.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons