Annons

Föräldrar oroas över bullret vid skolan

Elever får huvudvärk och blir trötta. Flera föräldrar oroas över att ljudnivån under pålningsarbetet vid byggnationen vid Fjärås Bräckaskolan är ohälsosamt hög.  
– Ljudet ligger på en godkänd nivå, säger Anders Göransson, enhetschef för Fjärås/Gällinge pedagogiska enhet.
Skola | 23 September 2019 10:00

Jessica Linnéll är en av föräldrarna till elever på Fjärås Bräckaskolan som oroas över den höga ljudnivån vid pålningsarbetet på skolan.

FOTO: Julia Sandstén Vikberg

Pang. Pang. Pang. Med ett konstant bankande ljud i bakgrunden leker elever på Fjärås bräckasskolans skolgård innan dagens första lektion drar igång. Nybyggnationen av skolan började 2017 så eleverna och personalen har länge fått stå ut med lite buller då och då. Men när pålningsarbetet vid bygget av idrottshallen började den 8 augusti har ljudnivån höjts markant, enligt Jessica Linnéll som är förälder till två elever på skolan.
– Det är en arbetsmiljö som inte är okej, varken för elever eller lärare. Dunkandet från pålningsarbetet är ett ständigt monotont ljud, vilket är påfrestande att lyssna på, säger Jessica Linnéll.
Enligt enhetschef Anders Göransson har ett externt konsultföretag gjort en bullermätning på skolgården.
– Resultatet visar att ljudet ligger på en godkänd nivå. Skolhälsan har inte heller fått någon anmälan om att någon elev skulle påverkas av ljudet, säger han.

Men Jessica Linnéll och flera andra mammor till elever på skolan som Norra Halland har pratat med är oroade över att ljudnivån är ohälsosamt hög.
– Det är fruktansvärt. Det är så högt att det nästan inte ens går att prata med varandra på skolgården. Det är som på krogen, säger en mamma som vill vara anonym men som vi kan kalla Sara.
Sara har en son som har autism och hon berättar att höga ljudnivåer påverkar honom extra mycket.
– Alla sådana här yttre faktorer tar energi från honom. Han är så trött nu när han kommer hem från skolan. Han återhämtar sig inte innan skolan börjar igen. Vissa barn har ett behov av lugn och tystnad. Rasten ska vara till för återhämtning och inte vara ett kaos, säger Sara.

Det är den här pålinngsmaskinen som låter om dagarna. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Anders Göransson menar att man tar föräldrarnas oro på allvar och han berättar att man har gjort flera åtgärder för att minska ljudnivån. Bland annat har man satt upp ett ljuddämpande staket, klätt in pålningsmaskinens huvud med en ljuddämpande filt och beslutat att pålningen ska upphöra under de två rasterna där flest elever är utomhus.
– Som en helhet leder de här åtgärderna till en bättre arbetssituation och miljö för både elever och personal, säger Anders Göransson.

Men föräldrarna anser att skolan borde ha planerat fler och bättre åtgärder för att minska bullret i ett tidigare skede.
– Jag undrar varför skolan inte gjorde något innan vi klagade. De pålade en vecka innan skolstart så de måste ha märkt hur det lät. Men det är inte förrän nu det görs åtgärder, säger Jessica Linnéll och syftar på att man inte satte upp den ljuddämpande väggen och började göra uppehåll i pålningsarbetet under raster förrän i veckan.
Enligt Anders Göransson har skolan gjort flera åtgärden även före den här veckan.
– Vi har gjort åtgärder för att det ska bli bättre under hela pålningstiden, säger han.
Finns det några planer på att göra fler åtgärder för att minska ljudnivån?
– Vi har inga inplanerade åtgärder i nuläget. Men vi har regelbundna byggnadsmöten där arbetsmiljön tas upp. Vi tar löpande beslut om åtgärder, säger Anders Göransson.
Jessica Linnéll tycker att fler åtgärder bör göras.
– Om ljudnivån inte blir bättre kommer jag fundera på att hålla mina barn hemma från skolan. Jag sätter deras hälsa först, säger Jessica Linnéll.

Detta är inte den fullständiga versionen av artikeln. Läs mer i fredags papperstidning. 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förslag om skolbyte upprör

Skola Eleverna i årskurs fyra och fem på Gällingeskolan ska bussas till Fjärås Bräckaskolan för att ...

15-åringar sprang på skoltak

Blåljus Polisen larmades natten till söndagen om att några 15-åringar sprang på ett skoltak. Ungdomarna misstänks nu ...

Polisen Kinn blev värdegrundspedagog

När det krävdes ett omtag på Fjärås Bräckaskolan kring arbetet mot kränkningar  kom skolan fram till att en värdegrundspedagog skulle anställas. Och vad skulle då passa bättre än en person som varit polis?
Annons