Annons

För djuren i jul

Om olyckan är framme kan det ofta vara helt omöjligt att få en häst, ko eller får till djursjukhus akut.

Blåljus | 24 December 2019 14:00

Veterinär Emma Storm rycker ut på julafton till sjuka djur. Det handlar främst om hästar, kor, får och grisar som inte kan åka till ett djursjukhus.

FOTO: Josefine Julén

Denna jul är det Emma Storm från Distriktsveterinärerna i Kungsbacka som rycker ut, och har 39 timmars beredskap framför sig.

 

Det blir första gången som veterinär Emma Storm jobbar på just julafton. Men juldag och annan dag jul, har hon tidigare varit i tjänst.

– Folk är generellt väldigt tacksamma när man kommer ut under julhelgen, och det är få personer som ringer i onödan på till exempel julafton, säger Emma Storm och fortsätter.

– Men givetvis är man alltid välkommen att ringa om man oroar sig för sitt djur, tillägger hon.

Ensam beredskap

Med start igår eftermiddag (måndag) har Emma ensam beredskap till juldagens morgon. Det innebär att hon kan fira julen hemma med familjen, men om något djur behöver vård så får hon rycka ut. Distriktet är stort och innefattar inte bara Kungsbacka kommun utan också Partille, Bollebygd och Hyssna.

– Det är inte så vanligt att vi jobbar hela tiden när vi har beredskap och man brukar få några timmars sömn. Men visst händer det att man får kliva upp mitt i natten, säger Emma Storm.

Det är det stora djuren som hästar, kor, grisar och får som prioriteras. Att få dem till ett djursjukhus akut på julafton kan vara en omöjlighet.

– Vi har inte heller möjlighet att ha inneliggande patienter, så då får man söka sig till djursjukhus som har det. Men handlar det till exempel om en hund som ätit ur chokladasken så kan jag hjälpa till att kräka den men inte hålla den under observation, säger hon.

Medan det är vanligare att hundar och katter kan drabbas av julrelaterade åkommor, till exempel att bli sjuka för att de ätit choklad, är sjukdomar eller olyckor för de stora djuren mer årstidsbundna.

– Med hästar är det kolik den här årstiden (som kan vara livshotande) och de kan alltid skada sig på diverse sätt. Med kossorna är det inte ovanligt med kalvningsförlamning (kalkbrist i samband med kalvning) eller juverinflammationer som kan ge feber och göra dem väldigt nedsatta, men det gäller hela året för dem, säger Emma Storm.

 

Mer på nyår

Större tryck brukar det vara på veterinärerna under nyårshelgen då raketer och smällare stressar många djur. En del hundar och katter kan få lugnande inför nyår.

– Det är svårare att åka iväg med en häst för att undvika raketer. Förra nyår var jag ute hos en häst som bara rusade runt runt i sin box av oro. Och hos en häst som blivit rädd för raketer, fått en sårskada och var tvungen att sys, säger Emma Storm.

 

norrhalland.se kan du också läsa om hur närakuten, räddningstjänsten, polis och ambulans, firar jul.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lugn natt i Kungsbacka

Nyheter – Det har varit en jättelugn natt, säger man på polisen i Kungsbacka. Det som bröt lugnet var ...

Allt fler tunga bilar trafikerar våra vägar

Trafik Den svenska personbilsflottan har länge varit för tung och i behov av modernisering. Men nu visar det sig ...

Telefonbedragare i farten

Bostad Mannen som ringde pratade snabbt och hävdade att kvinnan hade bokat tid för att spola sitt avlopp. Det ...
Annons