Vädret idag
Skurar
12°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Fokusmöten ska spetsa S

Med valet inpå knuten gäller det inte bara att grunna på de egna åsikterna. 

För att vinna debatten måste man också vässa argumenten. 

Det är ett av målen när Socialdemokraterna under våren satsar på en rad fokusmöten. 

 

 

Från början handlade det mest om att hitta aktiviteter för att fånga upp nytillkomna medlemmar i partiet. 

– Vi märkte att det inte var så mycket aktiviteter ute i kommungrupperna, bortsett för ett fåtal eldsjälar. Då kom vi på att börja hålla idé eller fokusmöten för att blanda nya och gamla medlemmar från hela kommunen, säger Åke Eliasson, partiveteran som håller i mötena. 

Den här tisdagskvällen har dryga dussinet partiaktiva samlats i ABF-huset. På en rullvagn står en termos kaffe och ett fat kakor, den som vill fika lägger tio kronor på ett fat mitt på bordet. Bland deltagarna finns gamla partirävar som Ingemar Lundin och Ingemar Ingmarsson som båda varit med sedan andra hälften av 1970-talet samt nya förmågor som Elisabeth Östlund som bara varit med i ett år. 

– Fast jag har varit partipolitiskt aktiv tidigare, när jag bodde i Hudiksvall. Men då var det för miljöpartiet, säger hon. 

 

Elisabeth Östlund och Ingela Hansson. 

 

Ett fokuscafé är redan avhandlat. Då diskuterades sex timmars arbetsdag. Den här gången är det immigration, emigration och även assimilation som står på programmet. 

– Förra gången kom vi fram till massa bra saker och var helt överens om mycket. Men vi kom aldrig fram till argument för att övertyga motparten, säger Åke Eliasson. 

Efter en kort historisk återblick på Karl-Oskar och Kristina och dåtidens emigrationsvåg från Sverige, får alla i uppgift att skriva ner ett argument som skulle kunna komma från motparten. 

– Från SD eller Moderaterna alltså?, frågar någon.

– Eller Vänstern eller Miljöpartiet om ni tycker det, förtydligar Åke Eliasson 

 

Lars Eriksson, Ingemar Ingemarsson, Åke Eliasson och Jan Byvik. 

 

Snart radar argumenten upp sig. Första ämnet ut är SD:s användning av uttrycket inbyggd essens i människor. 

– Det innebär samma sak som när man förr sa ras, men de är ganska listiga och har lärt sig att inte använda det ordet. Men inre essens är lika äckligt, säger Lars Eriksson och fortsätter att fundera på lämpliga motargument om man stöter på någon som använder sig av uttrycket. 

– Enda sättet att bemöta det är att peka på människor som till exempel Karl-Oskar och Kristina. Deras ättlingar har sedan länge rotat sig och är i dag fullblodsamerikaner. Det är tiden som gör det. 

Den diskussionen hakar i den om det ska föras statistik över nationalitet på dem som begår brott, och när det kan vara aktuellt med utvisning. 

– Vilket pass är det som ska gälla, mitt svenska, eller mitt gamla kongolesiska, undrar Honore Lulendo, ursprungligen från Kongo. 

Under samtalets gång påminns det om Socialdemokratins egen historia, partiet har inte alltid fört en politik, positiv till invandring. 

– Vem var det till exempel som sa att vi måste prata om social turism? Det var Göran Persson, påpekar Åke Eliasson. 

Även den fria rörligheten, förespråkad av Centerpartiet och Miljöpartiet, var en av de frågor som lyftes, för att vässa motargumenten. 

– När Ulf Kristersson var ordförande i MUF drev han också på frågan om fri invandring hårt. Det var för att hålla nere lönerna, säger Lars Eriksson. 

Efter ett par timmar av oavbrutet diskuterande löser gruppen upp sig. Om ett tag är det dags igen. Då är det kriminalitet som ska avhandlas.

 

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!