Vädret idag
Mestadels soligt
19°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Flygande bläckfisk i Vallersvik

En flygbläckfisk låg i strandkanten i Vallersvik när Maria Yderstedt Rödholm och hennes man gick en morgonpromenad i Frillesås förra onsdagen.

– Jag tyckte direkt att det var en bläckfisk men min man trodde mig först inte. Men jag såg det på ögonen och gick fram och petade lite på den, säger hon.

– Den var kanske 25 till 30 centimeter, lite slö. Den verkade inte riktigt frisk, men jag försökte putta ut den till havs igen. Jag tror att några barn fångade den i en hink sedan.

Maria Yderstedt Rödholm och hennes man har varit mycket i sommarstället i Frillesås, men aldrig sett till någon bläckfisk innan.

Enligt Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, är det ett unikt besök.

Han säger att de flygande bläckfiskarna normalt finns Nordostatlanten, från Ghana till Svalbard. De är ganska vanliga och fiskas en hel del i till exempel Portugal. Man att se dem på den svenska västkusten hör till ovanligheten.

– Några dagar innan man hittade den i Frillesås såg man en på Sydkoster. Förmodligen kommer de från samma stim. Och så var det en som flöt i land i Onsala i januari förra året.

Flygbläckfiskarna kan röra sig på tusen meters djup under dagarna och söker sig till ytan nattetid. Och de kan flyga upp ur vattnet, uppåt 20 meter, genom en slags jetdrift. Den tar in vatten som den sedan pressar ut.

Varför en hade letat sig in till stranden vid Vallersvik är oklart, men det kan bero på temperaturändring i havet.

Foto: Maria Yderstedt Rödholm

Christina Forlin
Nyhetschef 0300- 52 13 61

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!