NYHETER 2020-03-03 KL. 21:00

Flower power i stan

De får många glada tillrop av allmänheten men så ligger det också mycket arbete bakom Kungsbackas vackra planteringar.

Flower power i stan

TV-klipp och nyheter

Leon Martini och Carin Kullberg från kommunens Drift/park på Teknik bjöds in av Kungsbacka trädgårdsvänner för att berätta om hemligheterna bakom.

17 parkarbetare och fyra säsongsanställda sköter all plantering i Kungsbacka stad, minus gräsmattor och skog.

– Vi sköter allt grönt, säger Leon Martini, arborist och arbetsledare på Park.

Han började med att berätta om hur året ser ut med allt från beskärning, snickerier, ogräsrensning och rotvård till planering och skissning av hur planteringarna ska se ut under olika årstider.

– Vi måste vara ute i god tid för att få de plantor vi vill ha, säger han och berättar att framförhållningen är nästan ett år.

I maj/juni levereras sommarblommorna och planteras under en fyraveckorsperiod. Då blir det långa arbetsdagar för parkarbetarna. I nio rondeller, fem markplanteringar, 24 balkonglådor, tio amplar och cirka 100 urnor ska blommor placeras ut efter de skisser som gjorts av bland annat Carin Kullberg och hennes kollegor på Drift.

– Vi sitter och skissar med rutblock, linjal och passare. När vi planerar tänker vi färg, form, mönster och egenskaper.

Blommorna ska gärna vara vindtåliga, blomma länge, vara självrensande och stadiga. Några av Carins favoriter är salvia, verbena och tagetes.

Färgskalan kan vara harmonisk eller innehålla kontraster.

– Det kan ge en väldigt fin effekt med en kontrastfärg, säger hon.

Mönster är strikta linjer eller ängsliknande och formen en kombination av olika växthöjder som spiror, klättrande blommor, vävarväxter och bladväxter.

– Vi börjar i mitten och bygger utåt.

 

Tänker hållbart


Allt är inte nytt som används i Kungsbackas planteringar. Perenner används, lökar tas tillvara och det finns några riktigt gamla trotjänare i kommunens planteringar.

– Vissa har hängt med i 25 år, säger Carin Kullberg.

Jorden som används är u-jord och ambitionen är att arbeta hållbart.

– Budgeten är 19 miljoner kronor och då ingår allt från maskiner till blommor. Vi håller på att ta fram en plan för att dra ner kostnaderna, vilket vi kommer att behöva göra. Då försöker vi tänka i nya banor, säger Leon Martini.

Det tar tid att vattna alla planteringar med spridare och därför har tre av rondellerna i stan självbevattningssystem. Ytterligare tre är på gång. Under vattenransoneringen förra året användes å-vatten upp till en viss sanktionerad gräns och det planerar man att fortsätta med för att inte belasta va-nätet.

Insektshotellen som förra året prydde stadens rondeller blev en snackis men kommer i år att få flytta ut till andra platser. Däremot kommer blomsterprakten även i år att ha ett tema.

– Vi har ingen lång tradition av teman men har tidigare haft till exempel Prinsar och prinsessor och Blomsteräng. I år är temat Flower power! säger Carin Kullberg.

Fram emot oktober kommer lökarna och höstblommorna som ska hålla tills vårblommorna kommer. Det pyntas också till halloween, räfsas löv, julpyntas och mycket mer. Hösten innebär också en del studiebesök.

– Det är viktigt att få inspiration eftersom ambitionen är att förnya år från år, säger Carin Kullberg.

 

 

 

 

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter