Flera skjutna vildsvin i Onsala – men nya har kommit

Vildsvinen ställer fortfarande till med stora problem för boende i Kungsbacka och har redan i år orsakat ett hundratal viltolyckorna i Halland. I bostadsområdet i Onsala har jägare lyckats decimera vildsvinsstammen från i våras. Dessvärre har ungefär lika många nya tillkommit.
Nyheter | 27 Juni 2019 14:20

Vildsvinen ställer fortfarande till med stora problem för boende i Kungsbacka och har redan i år orsakat ett hundratal viltolyckorna i Halland. I bostadsområdet i Onsala har jägare lyckats decimera vildsvinsstammen från i våras. Dessvärre har ungefär lika många nya tillkommit.

 

Att vildsvinen har ökat i Halland visar bland annat statistiken över trafikolyckor. Vildsvinen var inblandade i 135 olyckor i länet 2010 och hittills i år har det redan skett 142 olyckor där vildsvin är inblandade. Men det är inte bara i trafiken vildsvinen ställer till det. Norra Halland har tidigare skrivit om att ett 40-tal vildsvin rör sig bland bostäder på Onsalahalvön och bökar upp trädgårdar och skapar oro bland de boende. Kommunjägare Magnus Stolpe är en av dem som har kämpat med att jaga bort djuren.  

– Vi har decimerad stammen i våras till ungefär hälften. Vi har varit ute och stört grisarna i de mest tätbebyggda områdena och fått upp dem i skogen där vi har kunnat skjuta dem, säger Magnus Stolpe.

Trots detta tror han att det i dag finns ungefär lika många i området.

– Det har kommit nya så jag skulle tro att det ungefär är samma mängd. Men grisarna kan ha blivit mer skygga nu eftersom att vi har varit där och stört dem, säger han.

Fjordskolan på Onsalahalvön hade problem med att en flock vildsvin rörde sig vid skolan och oroade elever och föräldrar. Nu har vildsvinen inte setts till i närheten av skolan på ett tag.

– Vi har inte märkt av dem. Men vi vet att de finns här omkring så de kan dyka upp igen, säger rektor Ylla Hinsch.

Har oron minskat?

– Föräldrar är fortfarande oroliga och frågar oss hur det går med vildsvinen. Och sedan hör man om att de finns i närheten av andra skolor, säger Ylla Hinsch.

 

Läs mer: Vildsvin i Onsala oroar boende och elever

 

Som Norra Halland tidigare har rapporterat om har kommunen, länsstyrelsen och kommunjägarna diskuterat vildsvinsproblemet och har skickat ut information till boende som berörs. Kommunen har även anordnat flera informationsmöten med vägföreningar i juni. Om åtgärderna har gett resultat är dock oklart.

– Det vet vi inte. Vi gör inga uppföljningar angående vildsvin eftersom det inte är en fråga för oss. Kommunen har inte ansvar för de vilda djuren, säger Kaj Jensen, enhetschef på Miljö och hälsoskyddsförvaltningen.

Enligt Magnus Stolpe verkar informationen dock ha fått boende att lugna ner sig lite. Tidigare fick han sex till sju samtal om dagen gällande vildsvin. Nu ringer telefonen inte alls lika ofta. 

– Samtalen från allmänheten har minskat betydligt vilket troligen beror på att boende har fått information, säger Magnus Stolpe.

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vildsvin dödade hunden Anna

Blåljus När Ginger Oldfors släppte ut sin hundar i trädgården blev det ett väldigt liv. En ...

Minns du nyhetsåret?

Nyheter Minns du nyhetsåret 2019?   Det saknades inte dramatik under nyhetsåret 2019. Ett skelettfynd i en husbil, ett skelett på ...

Minns du nyhetsåret – del 2

Nyheter Andra halvan av nyhetsåret 2019 fortsatte med protester, översvämningar, folkfest, mord, rekordälgar och mycket mer. Juli: Protester mot ...