Vädret idag
Soligt
18°C
Prognos juli 24, 2019
dag
Delvis soligt
23°C
 

Fläsketarian är det senaste

”Äter inte kött, kyckling eller quorn, men gärna hummer, fisk eller vegetariskt!” -  så fyller jag i matönskemål inför en konferens. Ännu har jag inte fått hummer, men olyckligtvis kan jag få helvegetariskt när alla andra får fisk.

När jag slutade med kött 1995 fick vänner panik då de skulle bjuda hem mig på middag. Jag erbjöd mig att ta med fetaost eller en laxbit för att underlätta. Nu är det mer regel än undantag att inte vara allätare. Maken är köksmästare och säger att i ett konferenssällskap med 40-åringar har minst 30 procent avvikande kost.

Stora Sonen var under flera år mjölkintolerant och känslig mot gluten. Detta i kombination med min egen specialdiet gjorde mig luttrad inför alla barnkalas där det alltid finns en uppsjö med barn som inte tål saker och ting. Vett och – att läsa rätt på etikett – ägnade jag flera år åt.

När det blir för mycket jobb att bjuda buffé för att tillfredsställa alla smaker, kan man istället berätta vad det ska bjudas på, så får folk avgöra om de vill ta med något eller kanske äta innan. När vi ordnade disco för ena sonens klass skrev vi att det blev korv med bröd, chips och dricka. Ändå blev någon förälder upprörd över att det inte fanns glutenfritt bröd och snacks utan mjölkpulver. På samfällighetens städdagar är man tydlig med att det är korv och bröd som bjuds. Jag finner mig i det och kompletterar med egen halloumi.

De senaste veckorna har Stora Sonen lagt om kosten och vill vara vegetarian. I själva verket vill han vara som jag och det är pescetarian. Då äter man fisk och det gör inte en vegetarian. När det var dags för tacos hade jag förberett gravad lax till honom och mig. Då kom han fram till att han nog kunde tänka sig tacofärs trots allt och vi enades om att han kan vara flexitarian.

För Maken är familjen en tillgång, då vi har lärt honom att tackla matavvikelser väl. Vid ett tillfälle hade han hand om ett stort sällskap från något allergiförbund och de hade i förväg lämnat in en meterlång lista med avvikande kost. Han uppfyllde alla kriterier och allt var frid och fröjd. Han noterade dock roat att på kvällskvisten när sällskapet hade fått sig lite innanför västen, så var det inte så noga med dieten längre. Det beställdes in både det ena och det andra som var helt i strid med den förinlämnade listan.

I dag var vi trötta efter fotbollsmatch och trädgårdsarbete så vi beställde pizza. Stora Sonen och jag skulle dela den som bara hade en massa ostar på. Han petade bort fetaosten och sneglade på sin systers skinkpizza. Lilla Sonen såg detta och sa uppmuntrande; ”Du kan nog smaka på hennes pizza, för du är ju ändå fläsketarian!”

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 23 juli

kl 10.30–11.10 Dramatiserad barnvisning av Tjolöholms slott. Visningen passar barn 3–12 år. 

Kl 12–13.30 Tisdagsträff i Varlakyrkan. 

Kl 13–16 Våffelcafé i St Lars kyrka i Åsa. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 16–17 Getyoga på Stättared (från 12 år). Efter en introduktion cirka 45 minuters  getyogapass i gethagen för att uppleva naturen och getterna på...

Läs Mer

Så här funkar eNH!