Annons

Fiskar kartläggs med elchock

Hur vet man om fisken mår bra i våra vattendrag? Jo, genom att ge den en elchock så den svimmar och flyter upp till ytan. Tio bäckar har just nu kartlagts med den bryska (men ofarliga) metoden.

Nyheter | 25 Oktober 2020 18:05

Fiskeribiolog Patrik Lindberg och kommunekolog Hanna Ångman på elfiske i Skörvallabäcken.

FOTO: Marie Cullberg/Kungsbacka kommun

Här har elfiskats

Kyviksbäcken
Knapabäcken
Skörvallabäcken
Hallabäcken
Söderå
Löftaån
Skörvallabäcken
Hovmanneån
Torpaån
Lundaån

Kommunekologen Hanna Ångman har tillsammans med fiskeribiologen Patrik Lindberg just avslutat årets undersökning av djurlivet i de mindre vattendragen i kommunen.

– Det är ett tvåårigt projekt, som startade förra året. Fosfor och kväve mäter vi hela tiden, men inte hur fiskarna har det.

Elfisket är ett moment i LOVA-projektet ”Kunskapslyft för små vattendrag”.  (LOVA står för lokala vattenvårdsprojekt).

– Vi undersöker vattendragen för att se vilken fisk som finns här. Det ger oss bra kunskap inför framtida fisk- och vattenvårdsprojekt.

Elstötar

För att kunna se vilka fiskar som finns på provstället, används alltså elstötar. Elfisket är en metod som har använts sedan 1960-talet. En elfiskestav förs ner i vattnet och skapar ett magnetiskt fält som drar till sig fiskarna. De tuppar av och blir bedövade en kort stund men vaknar strax till liv igen. Fiskarna plockas upp med håv för att mätas och för kontroll av fisksort. Sedan släpps de tillbaka ut i vattnet igen.

All information om fiskarna matas sedan in i en nationell databank för att kunna göra jämförelser och följa resultaten över tid.

Om elfisket resulterar i få fiskar får man gå vidare och undersöka möjliga orsaker som exempelvis hinder i vattendragen som försvårar för fisken när de ska ta sig upp i vattendraget för att leka.

Vad hittar ni för fisk då?

– Mest är det öring, men också lax och spigg, någon signalkräfta och faktiskt ål! Det är roligt att den finns här. Och i Söderå fick vi en gädda.

Det är andra året – någon förändring?

– Nej, det är nog mest slump i så fall. Men det var mer vatten förra hösten. Visserligen var det en torr sommar, men mycket regn på hösten. I år har det varit en torr höst, så på ett mätställe fanns det inte ens rinnande vatten.

Kul jobb?

– Ja, det är så många som kommit fram och velat prata. De har berättat lokalhistoria, vilka fiskar man kunde fånga förr och måttat med händerna hur stora de var. Då blir man som ekolog inspirerad att få det så igen.

Läs fler reportage här:

En sort för alla smaker

Ovanligt bra år för ljunghonung

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...

Friskis följer restriktionerna

Nyheter De lokala allmänna råden har förlängts på grund av pandemin. Undvik gym, umgås bara med ...
Annons