Annons

Fiskar efter napp och naturupplevelser

Ett stilla filosoferande, där tankarna i sakta mak får vandra åt vilket håll de vill.
Om det är det du är ute efter, är fiske nog inte sporten för dig.
– Du behöver planera och ha koll på vad som händer för att lyckas, säger Stefan Falkenberg, hängiven sportfiskare och sekreterare i Kungsbacka sportfiskeklubb.

Nyheter | 11 April 2020 17:00

Fiskesäsongen är i full gång, vårens stora startskott kom i och med havsöringspremiären i förar veckan. Men det finns gott om andra sorters fiskar och andra typer av vatten att välja på för den fiskeintresserade - alla med sina egenheter och charm.

FOTO: Privat

Stefans tips på bra fiskesjöar

Stensjön 
Äntasjön
Skållesjön
Lygnern
Sundsjön

Vissa sjöar arrenderas av Kungsbacka sportfiskeklubb och är fria att fiska i för klubbens medlemmar. I vissa av dem har man båtar, också de fria att använda för medlemmar. I till exempel Lygnern området och Stensjön krävs fiskekort även för medlemmar i klubben.
Mer info: www.kungsfiskarn.se

Stefan Falkenberg är ett vattendjur, det går inte att säga annat. Framgångsrik kappseglare och hängiven fiskare. Det senare tar sig dessutom uttryck i engagemanget i Kungsbacka sportfiskeklubb, där han leder barn- och ungdomsverksamheten tillsammans med Ingemar Karlsson.
– Min morfar var yrkesfiskare på Donsö, så fisket har alltid funnits med mig. När jag var liten stod jag på klipporna i Billdal, sedan har det blivit från båt, berättar han.
För den oinvigde kan själva nappet verka vara huvudsyftet med fisket, Stefan själv beskriver det lite som en bonus.

Stefan Falkenberg har fiskat i hela livet och delar gärna med sig av sina tips.

– Mycket handlar istället om att lista ut var fisken är och hur man bäst ska få den på kroken.
Så enkelt som att släppa rev och krok i vattnet är det nämligen inte.
–  Det är mycket analyserande. Hålla koll på hög- och lågvatten, ta hänsyn till om det är soligt eller molnigt och hur vindarna blåser. Fiskar du i sjö, å eller hav? Pålandsvind gör till exempel att mer av det varmare ytvattnet rör sig in mot land, aktiviteten bland byten ökar och det blir intressanta jaktmarker för fisken.  Även strömmens riktning kan vara av betydelse för fisket, här kan sjögräset vara till hjälp för att se hur det rör sig.

Välj rätt fluga

När väl platsen är vald är nästa steg att välja rätt drag/fluga. Också då spelar väderleken in.
– Det kan låta lite bakvänt, men om det är väldigt ljust och fint ute kan man med fördel använda drag/flugor åt det ljusare hållet, och om det skymmer ja då är det åt det drag/flugor år mörkare hållet som gäller. Fisken ser helt enklare mörka konturer bättre i sin jakt när den tittar uppåt i skymning, så det lättaste sättet att välja rätt är att själv titta uppåt i himlen och jämföra sina beten.

 

Att fiska är inte bara avkoppling. I själva verket krävs en hel del planerande och fokus för att lyckas hela vägen.

Lär dig knepen

Bästa sättet att bli en bra fritids- eller sportfiskare menar Stefan Falkenberg dels är att ge det tid, dels att ta rygg på någon som redan kan och på så vis lära sig knepen. Det är så han själv har lärt sig och nu gör han vad han kan för att föra det vidare i sportfiskeklubbens ungdomsverksamhet.
– Där det finns förståelse vaknar också ett intresse.

Det finns gott om olika sorters fiskevatten i Kungsbacka, för den som vill lära sig att fiska. Alla ligger inte heller lång bort eller otillgängligt till.

Man ses i stort sett varje onsdag året om, även om de sista veckorna innan uteverksamheten drog igång igen för säsongen ställdes in på grund av coronakrisen.
– Annars ägnar vi bland annat vinterhalvåret åt teori och att lära sig att knyta tackel och binda flugor, säger Stefan Falkenberg.

Vinterhalvåret ses ungdomssektionen i sportfiskeklubben inomhus. Då lär sig deltagarna bland annat att knyta flugor och att göra egna drag.

En fjärdedel tjejer

Det finns ungefär 20 medlemmar i ungdomssektionen, från sju år till 20, och antalet ökar hela tiden. En knapp fjärdedel är tjejer.
– En anledning till att intresset ökar tror jag är för att fiske är något du kan göra tillsammans i familjen, över generationsgränsen. Det blir ett sätt att umgås.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ny strategi ska stärka fisket

Miljö och natur Vart ska det svenska fisket och vattenbruket ta vägen? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillsammans med ...

Jakten på havets silver

Familj Laddade och välklädda, med spön drag och flugor. I veckan var det premiär för fiskeklubbens ...

Mamma är lik sin mamma

Krönikor "Jag ska inte bli som mina föräldrar”. Någon som känner igen sig från när ...
Annons